Vlada KS bira podobne saradnike za izradu granskih kolektivnih ugovora

Nakon što je jučer potpisan Opšti kolektivni ugovor, red je došao na pregovore o granskim kolektivnim ugovorima.

Iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo oglasili su se ovim povodom, uz tvrdnju da im Vlada KS Sarajevo, zajedno sa Samostalnim sindikatom državnik službenika i namještenika FBiH, sa predsjednikom Salihom Kruščicom, planski uskraćuje parvo i mogućnost učestvovanja u kreiranju granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u Kantonu Sarajevo.

“Od samog starta, kada smo krenuli u registraciju sindikata, nailazimo na prepreke u saradnji sa Vladom KS, kada sun am bez ikakvog pravnog osnova onemogućili korištenja naziva Kanton Sarajevo u imenu sindikata. Nakon zvanične registracije, postali smo jedini sindikat državnih službenika i namještenika u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo.”, rekao je Elvis Zornić, predsjednik ovog sindikata, te dodao da su nakon toga više puta skretali pažnju Vladi KS i njenim ministrima da je sindikat Saliha Kruščice registrovan na nivou Federacije Bi Hi nije reprezentativan niti registrovan kao pravno lice za nivo Kantona Sarajevo.

“Pored toga, u Kruščicinom sindikatu postoji samo jedna sindikalna organizacija iz grane državnih službenika i namještenika, gdje se ne mogu ubrojiti općine i javne ustavnove. A na čelu te sindikalne organizacije je Višnja Ljubijankić, pomoćnica ministra za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS, koja kao rukovodeći državni službenik, ima direktan sukob interesa kada su u pitanju pregovori o zaštiti prava radnika”, dodao je Zornić.

Iz ove situacije, jasno je da Vlada KS sebi bira podobne partnere, poručili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Sarajevo, uz napomenu da su 21. januara ove  godine predali zahtjev za izdavanje rješenja o reprezentativnosti sindikata, prema Članu 130. Zakona o radu, a odgovor, iako je zakonskim okvirima predviđen u sljedećih 15 dana, evidentno se prolongira, kako bi se izbjeglo uključivanje ovog sindikata u pregovore o granskom kolektivnog ugovoru.