VLADA FBIH DO KRAJA FEBRUARA ISELJAVA IZ PROSTORIJA U ALIPAŠINOJ ULICI

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine počela je sa iseljenjem iz prostorija u vlasništvu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH koje se nalaze u sarajevskoj ulici Alipašina.

Narednih nekoliko sjednica Vlade Federacije BiH trebalo bi biti održano u Mostaru kako bi se omogućilo potpuno iznošenje stvari iz zgrade koju trenutno koriste federalni organi vlasti na adresi Alipašina 41.

Tokom 2017. godine u nekoliko navrata spekulisalo se kako će Vlada FBiH do kraja prošle godine napustiti SDP-ove prostorije i preseliti se u zgradu Energoinvesta na Pofalićima, međutim, do toga nije došlo. Kao razlog navođena je neuseljivost zakupljenih prostorija koje su morale biti renovirane.

Federalne institucije definitivno će prostorije napustiti do 1. marta 2018. godine kako je definisano ugovorom o otkazivanju zakupa poslovnih prostorija sa SDP-om. Vlada FBiH privremeno će biti smještena u prostorijama Energoinvesta dok se u potpunosti ne omogući preseljenje u zgradu Javne ustanove “Studentski centar” u Nedžarićima.

S obzirom na česte proteste pred zgradom Vlade Federacije BiH, ali i činjenicu da borci već mjesecima protestuje u Alipašinoj ulici gdje su postavili i kamp naselje, očekuje se da će nezadovoljni građani od 1. marta svoje nezadovoljstvo izražavati na adresi Hamdije Čemerlića 2.

Federalni organi vlasti od 1. marta 2018. godine do 31. decembra 2018. godine plaćat će Energoinvestu zakupnina od 17,55 KM po metru kvadratnom, sa uračunatim PDV-om, što za ukupno 2.054 kvadratnih metara prostora mjesečno iznosi 36.047,70 KM.

Zanimljivo je da je ugovorom o zakupu poslovnih prostorija sa Energoinvestom definisano da prvih šest mjeseci Vlada FBiH neće plaćati zakupninu. Međutim, ovakva beneficija je propala s obzirom na to da zvanični ugovor teče od 1. septembra 2017. godine, odnosno da se tačka o neplaćenoj mogućnosti boravka važi do 1. marta 2018. godine.

Niko iz Vlade FBiH do sada nije saopćio građanima koliko je koštalo renoviranje i preseljenje u zgradu Energoinvesta. Naime, mediji su navodili kako je prije zvaničnog preseljanja u nove prostorije potrebno za početak uraditi nove instalacije, ali i uspostaviti adekvatan sistem osiguranja federalnih organa vlasti.

Još uvijek nije poznato ni kako su vlast u FBiH riješila problem ugradnje kamera i raspoređivanja policajaca koji rade na osiguravanju zgrade s obzirom na to Vlada FBiH zakupljuje dijelove prostorija na sedmom, osmom, devetom i 18. spratu. S pravom se postavlja pitanje na koji način će biti raspoređeni policajci i gdje će se vršiti kontradiverzioni pregled osoba koja ulaze u zgradu.

Sporan je i broj parking mjesta koje je Vlada FBiH dobila u sklopu Energoinvesta (10 mjesta) jer se u izvršnom organu federalne vlasti nalazi 17 ministara i brojni drugi uredi i službe.(KLIX)