Ustavni sud FBiH odlučio: Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godine ostaje na snazi

Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu ostaje na snazi, odlučio je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, piše KLIX.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici donio je odluku o zahtjevu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Vrhovna sudska instanca odlučila je da se ne upušta o raspravu o Nacrtu budžeta KS za 2019. godinu s obzirom na to da je u tom periodu usvojen Prijedlog budžeta KS za 2019. godine. 

Ovim povodom kontaktirali smo Ustavni sud FBiH iz kojeg nam je rečeno kako još uvijek ne mogu govoriti ništa o sadržaju odluke te da će ona biti objavljena naknadno. 

Zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara kazao nam je da je Ustavni sud FBiH prihvatio premijera FBiH Fadila Novalića kao ovlaštenog podnositelja zahtjeva za ocjenu ustavnosti, a što je bio i cilj SDA. 

Inače, vlast u KS ranije je tvrdila kako predsjednik Vlade FBiH ne poznaje Ustav FBiH i svoje nadležnosti te da on nema pravo podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. 

“Odluke ustavnih suda su konačne i obavezujuću i one se ne komentarišu. Smatram da smo postigli svrhu s obzirom na to da je premijer FBiH prihvaćen kao ovlašteni podnositelj zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Odnosno, da će bahata vlast u KS drugi put razmisliti da li će kršiti Poslovnik o radu Skupštine KS”, rekao je Čampara. 

On smatra da je vladajuća koalicija u KS uspjela izbjeći odluku, kojom bi Ustavni sud FBiH potvrdio neustavno postupanje, samo zbog činjenice da je u međuvremenu usvojen Prijedlog budžeta KS za 2019. godine.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ustavni-sud-fbih-odlucio-budzet-kantona-sarajevo-za-2019-godine-ostaje-na-snazi/190227054