UPOZORENJE vladama FBiH i KS

Nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju Federacije BiH obavljenih 2.3.2016. godine, Vlada FBiH je na 43. sjednici produžila primjenu kolektivnih ugovora koji nisu usklađeni sa Zakonom o radu do njihovog usklađivanja, a najduže za 90 dana. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se od 15.3.2016. godine.

Vlada je, također, dala saglasnost na Sporazum o nastavku primjene kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Za potpisivanje ovog sporazuma ovlašten je federalni ministar pravde Mato Jozić.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u oragnima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH je svojim aktom Usaglašavanje Kolektivnh ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti, Ponovna urgencija broj 01-IV-47/16 od 29.01.2016.godine upozorio Vladu FBIH na činjenicu da je Sporazum Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine istekao 16.12.2015.godine i najavio spremnost ovog sindikta na dogovore oko produženja istog.

Bitno je naglasiti da su ovim izmjenama umanjena prava državnih službenika i namještenika na način da državnom službeniku i namješteniku pripada naknada plaće za korištenje godišnjeg odmora (regres) u visini 50% od prosječne plaće isplaćene u Federaciji za prethodna tri mjeseca, te da se visina toplog obroka smanjuje sa 2% na 1%, pod obrazloženjem da je ovim činom ranije imenovani Sindikat izašao u susret vladama Kantona, koje će na taj način obezbjediti određene uštede kako bi nakon isteka istog, te iste vlade povećale plate državnih službenika i namještenika, što se nikada nije desilo, nego su naprotiv te iste službenike i namještenike dovele na rub egzistencije.

U isto vrijeme odgovorne osobe, potpisnici ispred Sindikata su čitavo vrijeme sebi isplaćivali gore navedene naknade i dodatke po starom Kolektivnom ugovoru ne poštujući potpisane izmjene.

Zbog svega, gore navedenog, Upravni odbor Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo obavještava i upozorava Vladu FBiH i Vladu Kantona Sarajevo da  Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH nije kompetentan i legalan pregovarač za ovu granu na području Kantona Sarajevo, te da kao takav nema podršku ovog Sindikata, jedinog registrovanog na nivou Kantona Sarajevo za granu državnih službenika i namještenika.

Izričito se protivimo potpisivanju produžetka Sporazuma zbog sljedećih razloga:

• Za davanje ovlasti jednoj osobi u ovom slučaju, Salihu Kruščici za potpisivanje takvog akta, potrebna je saglasnost većine članova sindikata. Veoma je upitno da li ta saglasnost većine uopće postoji
  • Vlada Kantona Sarajevo je zloupotrijebila ovaj Sporazum i sve uštede koje je ostvarila nakon potpisivanja ovog Sporazuma je iskoristila na druge stvari i pokrivanje gubitaka u poslovanju javnih preduzeća čiji su osnivači ili većinski vlasnici, a ne nikako u realiziranje plana unaprijeđenja državne službe kako je bilo obećano.
  • Zbog ovih destruktivnih poteza obje kategorije, državni službenici i namještenici u Kantonu Sarajevo su marginalizirani, bez da su ikada uspjeli dogovoriti osnovicu cijene rada.
  • Uslovljeni su protuzakonitom uredbom na ime naknada za troškove dolaska i odlaska na radno mjesto uzimati kupone GRAS-a, bez mogućnosti izbora kako je to Zakonom o radu određeno.
  • Vlada KS nikada nije ozbiljno shvatala ovaj sindikat, te su njegovi članovi bili primorani sva svoja prava ostvarivati putem tužbi kod nadležnih sudova, što je direktna krivica vlade Kantona Sarajevo, koja konstantno odbija pregovarati i dogovoriti se oko cijene rada. Ovim neposluhom vlada KS je dovela Kanton Sarajevo u višemilionska dugovanja bez da je neko od odgovornih ikada snosio posljedice.
  • Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u oragnima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH sa Kruščicom na čelu je u međuvermenu izgubio povjerenje većine sindikalnih organizacija, te sad trenutno u svom sastavu iz grane državne službe ima samo jednu sindiklnu organizaciju u KS sa 300 članova.

Dakle, upozoravamo Vlade FBIH i Kantona Sarajevo da vode računa o gore navedenim činjenicama i da iste shvate ozbiljno i reaguju u skladu sa svojim radnim dužnostima i obavezama. U protivnom ćemo reagovati u skladu sa zakonskim i moralnim obavezama i zaustaviti direktne napade na sopstvenu egzistenciju i pravo na rad.