TV1.BA: Vlada, sindikati i poslodavci usaglasili tekst kolektivnog ugovora, potpisivanje naredne sedmice

Još uvijek je neizvjesno potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora u FBiH.

Sinoć je nakon sjednice ESV-a najavljeno za 10. februar, no još uvijek se pregovara.

Postoji visok nivo kompromisa i dogovora o tekstu ugovora, te ćemo ga konačno potpisati naredne sedmice, na sljedećoj sjednici ESV FBiH, saopšteno je nakon sjednice Vijeća. No, poslodavci i sindikat su već jednom najavili potpisivanje, pa je taj proces blokirala Vlada svojim zahtjevima.

“Još uvijek se o sadržaju kolektivnih ugovora razgovara i sa poslodavcima i sa sindikatom. Poruke koje šalju i poslodavci i sindikat smatraju se ohrabrujućim. No ni sada ne možemo reći ni kada će biti potpisan sigurno”, kaže predsjednik Saveza sindikata BiH Ismet Bajramović.

“Mislim da ćemo na narednoj sjednici ESV-a koja je planirana za srijedu i to pitanje riješiti i konačno narod osloboditi od neke neizvjesnosti i preći na rješavanje puno značajnijih problema koje imamo u BiH”, pojašnjava predsjednik Udruženja poslodavaca BiH Safudin Čengić.

Nakon što su sindikat i poslodavci već jednom usaglasili kolektivni ugovor Vlada je imala prigovor. Kao najveći poslodavac u Federaciji tražila je da se ispune i njeni uslovi, jer usaglašeni kolektivni ugovori bi otvarali mogućnost žalbi, što bi na koncu državna preduzeća moglo dovesti do kolapsa. Tražili su i da se smanji minimalna plata.

“Vlada insistira na skraćenju trajanja roka kolektivnog ugovora, oko minulog rada se vrtimo, ne oko iznosa, već oko definicije na koga se on odnosi. Minimalna plata makar sad za sad, imali smo taj razgovor na kolegiju ESV-a s premijerom i predsjednikom poslodavaca i ESV-a da je 406 KM već dogovorena cijena”, objasnio je Bajramović.

Rok za potpisivanje svih kolektivnih ugovora, opšteg i granskih je 18. mart. Ukoliko se do tada posao ne uradi,  kolektivni ugovori u Federaciji će postati prošlost. Ukoliko se usvoji 10. februara, za usvajanje granskih kolektivnih ugovora ostaće malo vremena, pa u sindikatu traže produženje ovog roka.

Kompletan članak pročitajte na ovom linku.

Izvor: TV1.ba
Napomena: Ovaj članak ne predstavlja mišljenja i stavove Upravnog odbora niti članova Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo. Sekcija “Iz medija” predstavlja rubriku ove web stranice gdje naši članovi i posjetitelji na jednome mjestu mogu pročitati vijesti o aktuelnim dešavanjima relevantnim za Sindikat.