Predstavnici Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu i ministrica Dautbegović na održanom sastanku su se složili: Neophodno je donijeti red u radu svih sindikata na nivou Kantona Sarajevo

U četvrtak  5. maja 2016.godine  održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici  Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu, Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović i Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić. Povod sastanka je bio razgovor o reprezentativnosti kao i planovi za buduću saradnju. Učesnici sastanaka su se složili da treba provjeriti i utvrditi koji su to sindikati reprezentativni na nivou Kantona Sarajevo. Ohrabruje i činjenica da je ministrica Dautbegović itekako upoznata sa problematikom rada pojedinih sindikata na nivou Kantona Sarajevo, što će rezultirati uređenijim odnosima na komunikaciji Vlada Kantona – sindikati i u skladu sa zakonom stvoriti ozračje u kojem će predstavnici Sindikata biti ravnopravni učesnici socijalnog dijaloga na temu zaštite prava radnika, a u ovom posebnom slučaju državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

Predstavnici sindikata Elvis Zornić, Jasmina Lukovac i Armin Hrelja su ukazali na prekid postupka izdavanja reprezentativnosti Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo, na što im je ministrica Dautbegović skrenula pažnju da je to dio regularne procedure, ipak  ovakav postupak nije predviđen Zakonom o radu, na što su upozorili predstavnici Sindikata. Također ministrica Dautbegović  je obrazložila da je to trenutno prelazno rješenje Ministarstva, a u svrhu zaštite istog zbog isteka zakonskih rokova za donošenje rješenja o reprezentativnosti. Ovo se posebno tiče činjenice da je utvrđeno da postoje sindikati čija je reprezentativnost upitna, za razliku od Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo čiji zahtjev je u skladu sa zakonom.

Ovaj sastanak se može smatrati izuzetno uspješnim i konstruktivnim jer su predstavnici Ministarstva Pravde i uprave KS i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS napomenuli da Vlada Kantona Sarajevo računa na saradnju sa Samostalnim sindikatom kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu. Ovo otvara novo poglavlje u odnosima vlasti i sindikata, poglavlje u kojem će stajati da je uložen izuzetan napor u kvalitetniji i bolji odnos između vlasti i predstavnika sindikata.

I ovoga puta predstavnici Sindikata su predložili saradnju na izradi budućih zakona i ostalih propisa koji tretiraju ovu oblast, s posebnom naznakom na potpisivanju granskog kolektivnog ugovora.

Naredni sastanak predstavnika Sindikata i predstavnika vlasti će se desiti  iduće sedmice kada će se predstavnici sindikata sastati sa ministrom Mariom Nenadićem i razgovarati o daljoj saradnji u okviru javne rasprave o Zakonu o državnoj službi.