Naš cilj je istinska borba za prava radnika

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo (u daljem tekstu SSKDSN) zvanično je osnovan 9. septembra 2015. godine, kao granski sindikat državnih službenika i namještenika na nivou Kantona Sarajevo. U sastavu Sindikata od početka se nalazi pet sindikalnih organizacija: SO Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, SO Kantonalnog suda u Sarajevu, SO Općinskog suda u Sarajevu, SO Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo te SO Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Od samoga osnivanja, Sindikat broji 650 članova, a na dan pisanja ovoga teksta, taj broj se povećao na 700 (op.a. trenutni broj članova možete provjeriti na našoj web stranici).

Ideja i potreba za osnivanje Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika javila se nakon višegodišnje borbe i želje predstavnika osnivača da se na nivou Kantona Sarajevo riješi pitanje zaštite prava državnih službenika i namještenika. Stav predstavnika sindikalnih organizacija koje su članice SSKDSN-a je da je trenutno stanje, kada je u pitanju organizacija sindikata na svim nivoima administrativne podjele Bosne i Hercegovine veoma loše te da se trebaju u što skorije vrijeme poduzeti konkretne mjere kako bi se situacija poboljšala.

Predstavnici SSKDSN-a su 21. januara 2016. godine zvanično Ministarstvu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo predali zahtjev za reprezentativnost sindikata, u skladu sa aktuelnim Zakonom o radu FBiH. Na ovaj način, kada dobijemo rješenje o reprezentativnosti, SSKDSN će postati jedini sindikat koji će na nivou Kantona Sarajevo zakonito moći zastupati prava državnih službenika i namještenika te direktno pregovarati sa Vladom Kantona Sarajevo.

zahtjev za reprezentativnost_Page_1 zahtjev za reprezentativnost_Page_2

Skenirani Zahtjev za reprezentativnost sa brojem i datumom protokola Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo

Iz trenutne situacije, veoma je lako zaključiti da su sindikalci u cijeloj FBiH razjedinjeni, ali naš cilj je da pozitivnim primjerom animiramo kolege iz svih grana da se pokrenu, te u skladu sa aktuelnim zakonskim okvirima uspostave sindikate koji su reprezentativni na odgovarajućem nivou vlasti. Potom pozivamo sve sindikate da zajedno osnujemo saveze sindikata prvenstveno na kantonalnom nivou a potom i federalnom, koji trenutno ne postoje, a kako bismo postali relevantan sagovornik vlada na svim nivoima i reprezentativan zastupnik prava radnika u cijeloj Federaciji.

Sam rad SSKDSN-a zasniva se na transparentnosti, što je vidljivo na primjeru uspostavljanja pregledne i aktuelne web stranice, na kojoj će biti postavljene sve informacije o radu sindikata, utrošku novca skupljenog od članarina ali i korisne informacije za sve članove Sindikata i širu javnost. Također, Sindikat će svoje članove i ostale zainteresovane obavještavati o svome radu putem redovnog newslettera.

“Programski ciljevi Sindikata su fokusirani na podjednako  zalaganje  za prava državnih službenika i namještenika zaposlenih u Kantonu Sarajevo, te vraćanje povjerenja u sindikat i sindikalnu borbu, bezuslovnim i isključivo volonterskim zalaganjem Upravnog odbora, kao i angažovanjem stručnjaka iz ekonomskih, pravnih i drugih struka, a sve u svrhu zaštite radničkih prava i interesa naših članova. Pored toga, cilj nam je i kolegama iz ostalih grana pružiti pozitivan primjer i potaknuti ih na aktivaciju, a za sva pitanja i pomoć stojimo im na raspolaganju”, izjavio je jednoglasno izabrani predsjednik Sindikata Elvis Zornić, inače uposlenik Općinskog suda u Sarajevu.

Upravni odbor SSKDSN-a čine predstavnici sindikalnih organizacija koje su članice Sindikata, koji ne obavljaju visoke funkcije u svojim matičnim institucijama, nisu stranački aktivni niti su to ikada bili, rade na isključivo volonterskoj osnovi a tvrde da svoj integritet neće pogaziti, te da neće odustati od borbe za istinska prava svojih članova u zamjenu za sitne kompenzacije koje su prethodnom periodu radnicima bivale nametnute. Također, UO Sindikata naglašava da neće prezati od poduzimanja konkretnih aktivnosti u traženju kolektivne i pojedinačne odgovornosti svih onih koji krše i osporavaju radnička prava i slobode.

Također, sredstva prikupljena od članarina neće biti rasipana na okupljanja zabavnog karaktera za izabrane članove Sindikata, neopravdana službena putovanja u egzotične zemlje svijeta, kupovinu apartmana na različitim atraktivnim destinacijama, a koje članovi samo navodno mogu koristiti, jednokratne minorne finansijske pomoći članovima u nevolji koje služe samo za jeftino skupljanje pozitivnih ocjena kod članova i javnosti, ogromne honorare ili plate članova Upravnog odbora i slično.

Do sada, SSKDSN je svojim članovima obezbijedio besplatnu stručnu pravnu pomoć, za koju mogu aplicirati putem web stranice ili telefonskim putem, te angažovao stručnjake iz oblasti finansija, odnosa s javnošću, marketinga i informacionih tehnologija. Ovo je samo početak, obzirom da je plan UO Sindikata da angažuje isključivo najbolje stručnjake iz svih potrebnih oblasti kako bi svojim članovima obezbijedio punu  zaštitu i podršku, te ih adekvatno predstavljao u pregovorima sa Vladom i poslodavcima ali i u javnosti.

U skorijem vremenskom periodu, u planu UO Sindikata je osnivanje štrajkačkog fonda, fonda solidarnosti za pomoć članovima Sindikata  te fonda za edukaciju članova.

Iako je stav šire javnosti da su državni službenici i namještenici preplaćeni neradnici, želimo dokazati da to nije istina, kroz borbu za eliminaciju otežavajućih okolnosti koje su nam iz mandata u mandat nametane od strane različitih vladajućih struktura, što konstantno otežava naš rad te komplikuje funkcionisanje kompletnog državnog sistema čiji su korisnici stanovnici Bosne i Hercegovine. Kada kroz sindikalnu borbu postanemo ravnopravan sagovornik Vlade koji ima uticaj na donošenje odluka od strane iste, uvjereni smo da ćemo uspjeti popraviti sistem kojim niko nije zadovoljan, a za ovo nam je potrebna podrška i kontstantna saradnja kolega iz drugih grana, kako na nivou kantona, tako i na nivou Federacije BiH.