TVSA: ZORNIĆ – ODBAČEN FEDERALNI ZAHTJEV, SINDIKAT JE REPREZENTATIVAN

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo donijelo je 24. maja novo rješenje o reprezentativnosti kojim se utvrđuje da je Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu reprezentativni sindikat za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, prenosi TVSA.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH pokrenuo je preispitivanje reprezentativnosti našeg Sindikata i nakon dostavljenih dokaza našeg Sindikata Ministarstvo je donijelo rješenje o reprezentativnosti.

Prema utvrđenom broju od 2160 državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, procenat članova našeg Sindikata u odnosu na broj zaposlenih državnih službenika i namještenika u organima državne službe Kantona Sarajevo je 31,89 posto, čime je ispunjen uslov za reprezentativnost kod poslodavca.

Stoga je Ministarstvo, imajući u vidu Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja utvrdilo da Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika zakona predstavljakantonalna ministarstva, kantonalne uprave i kantonalne upravne organizacije, stručne i druge službe organa izvršne i zakonodavne vlasti, Općinski sud u Sarajevu, Kantonalni sud u Sarajevu, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo.

Iz Sindikata poručuju svojim članovima da će i dalje nastaviti borbu za puna prava kantonalnih državnih službenika i namještenika, te da se nadaju da će i ostali državni službenici i namještenici pomenutih organa u KS pristupiti Sindikatu, JER ZAJEDNO SMO JAČI, navodi se na kraju saopćenja ovog sindikata.(TVSA)