SINDIKAT TRAŽI JASNE INSTRUKCIJE O BEZBJEDNOJ NORMALIZACIJI PROCESA RADA U VRIJEME PANDEMIJE KORONA VIRUSA

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo zatražio je danas od Vlade Kantona Sarajevo da izda jednobrazno i jasno upustvo svim rukovodiocima institucija kako i u kojem periodu bezbjedno izvršiti potpunu normalizaciju procesa rada, uz to jasno pridržavajući se svih izdatih naredbi ili onih koje će se postepeno izdavati od strane nadležnih zdravstvenih institucija i štabova Civilne zaštite.

Naime, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo je informisan da su pojedini rukovodioci organa državne službe Kantona Sarajevo od 6. maja postupajući po zaključku Vlade KS od 30.04.2020. godine uveli osmočasovno radno vrijeme za sve svoje uposlenike.

Ovaj sindikat svakako pozdravlja zaključak jer je on jasan pokazatelj da nam dolaze dani normalizacije stanja i mogućnost uspostavljanja punog radnog procesa, ali svakako imamo obavezu informisati Vas da je neophodno da Vlada Kantona Sarajevo izda jasne instrukcije svim rukovodiocima organa državne službe u Kantonu Sarajevo, koje će se odnositi na organizaciju normalizacije rada u ovim institucijama, ali istovremeno prateći ublažavanje mjera nadležnih institucija i štabova Civilne zaštite.

„Ovo napominjemo iz razloga što još uvjek nije uveden javni gradski i međugradski prevoz, te zbog toga veliki broj državnih službenika i namještenika nije u mogućnosti drugačije doći do svojih poslova, da je još uvjek na snazi zabrana rada vrtića, pa su oni državni službenici i namještenici koji imaju malu djecu spriječeni doći na posao iz razloga što svoju djecu nemaju ostaviti kod nekoga trećeg da ih čuva, a također je upitna mogućnost poštovanja socijalne distance između uposlenika i slično“, ističu u Sindikatu.

S obzirom da je svaki rukovodilac dužan u skladu sa važećim zakonima starati se o zdravlju i životima svih uposlenika smatramo da je neophodno da Vlada Kantona Sarajevo izda jednobrazno i jasno upustvo svim rukovodiocima ovih institucija kako i u kojem periodu bezbjedno izvršiti potpunu normalizaciju procesa rada.

Sindikat je zahtjev uputio premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasni Agić i ministrici pravde i uprave Kantona Sarajevo Mersi Kusturi.