SINDIKALNA ORGANIZACIJA OPĆINSKOG SUDA U SARAJEVU: ODBOR DRŽAVNE SLUŽBE ZA ŽALBE USKRATIO PRAVO NA GODIŠNJI ODMOR RADNICIMA PREMA PRIMJENI NAJPOVOLJNIJEG PRAVA ZA RADNIKE

Sindikalna organizacija Općinskog suda u Sarajevu uputila je otvoreno pismo Odboru državne službe za žalbe koji je radnicima uskratio pravo na godišnji odmor do 36 dana u skladu sa članom 19. Zakona o radu Federaciji Bosne i Hercegovine.

Otvoreno pismo upućeno na ruke direktora i ostalih članova Odbora državne službe za žalbe prenosimo u cjelosti:

„Poštovani, obraćamo Vam se kao sindikalni odbor u ime članova Sindikalne organizacije Općinskog suda u Sarajevu, a ujedno u ime svih uposlenika koji u Općinskom sudu u Sarajevu imaju status državnih službenika i namještenika. Razlog pismenog obraćanja jeste Vaša odbijenica žalbe na Rješenja o godišnjem odmoru za 2018. godinu koja su izdata državnim službenicima i namještenicima Općinskog suda u Sarajevu, kojima su podsjećanja radi uskraćena prava na godišnji odmor do 36 dana u skladu sa članom 19. Zakona o radu Federaciji Bosne i Hercegovine, kojim se reguliše primjena najpovoljnijeg prava za radnika, a sve u skladu sa članom 12. Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojeg je jedna od strana potpisnica i Vlada Kantona Sarajevo, kao direktni poslodavac svim državnim službenicima i namještenicima u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Podsjećanja radi, iz nama nepoznatih razloga predsjednica i uprava Općinskog suda u Sarajevu se odlučila svim državnim službenicima i namještenicima ove institucije koji imaju pravo na godišnji odmor i preko 30 dana, po gore navedenim propisima izdati Rješenja o godišnjem odmoru za 2018. godinu na 30 dana.

Nakon saznanja o ovom činu sindikalni odbor Sindikalne organizacije Općinskog suda u Sarajevu, je putem advokatskog tima koji zastupa Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika, čija smo članica izradio žalbu na ovakva rješenja i istu su naši članovi uputili Vama na odlučivanje. U svojoj žalbi svi podnositelji žalbe su vrlo jasno naveli da se pozivaju na član 19. Zakona o radu Federaciji Bosne i Hercegovine (»Službene novine FBiH« br:26/16 i 89/18), koji glasi:

Primjena najpovoljnijeg prava (1) Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu ne mogu se utvrditi nepovoljnija prava od prava utvrđenih ovim zakonom. (2) Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu mogu se utvrditi povoljnija prava od prava utvrđenih ovim zakonom. (3) Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo.

Nakon upućene žalbe i proteka pet mjeseci vremenskog perioda, Vi našim članovima dostavljate riješenja kojima odbijate žalbe kao neosnovane, a sve to na osnovu izjašnjenja predsjednice Općinskog suda u Sarajevu, broj: 065-0-SU-18-001334 od 13.08.2018. godine, u kojem se između ostalog navodi da Sindikalna organizacija Općinskog suda u Sarajevu, nije članica Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, već članica Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika, te da se na osnovu člana 71. Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji glasi:

Odredbe ovog ugovora primjenjuju se na sve organe državne službe u FBiH, kantona, gradova i općina, upravne organizacije, kazneno popravne zavode, sudsku policiju, javne ustanove iz oblasti rada i zapošljavanja, penzijsko-invalidskog osiguranja, zavoda zdravstvenog osiguranja i druge javne ustanove u FBiH čija je sindikalna organizacija članica reprezentativnog Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova u FBiH.

Ovo pravo se ne može primjeniti na naše članove.

Razočarani Vašim rješenjem, kao radnici, izgubili smo vjeru u razuman sud, koji ste Vi kao institucija trebali da nam obezbjedite, a sve to u svrhu zaštite osnovnih stečenih prava, a koja su stečena na osnovu važećih zakonskih i podzakonskih propisa. S obzirom na tu činjenicu bili smo primorani obratiti se za pomoć pri tumačenju odredbi Zakona o radu FBiH, te smo uz rješenja Općinskog suda u Sarajevu o godišnjem odmoru za 2018. godinu, žalbe na rješenja o godišnjem odmoru za 2018. godinu i Vaša riješenja kojima odbijate žalbe, kao neosnovane, uputili zahtjev za dostavu mišljenja o primjeni najpovoljnijeg prava za radnika po članu 19. Zakona o radu FBiH, svim resornim kantonalnim i federalnim ministarstvima (čiju kopiju Vam dostavljamo u prilogu ovog akta), u kojem smo između ostalog jasno naglasili, da se ovakvim činom izvršila direktna diskriminacija naših članova u odnosu na sve ostale državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo i Federacije BiH, kojima su izdata rješenja u skladu sa važećim Zakonskim i podzakonskim propisma.

Naglašavamo svim iz razloga što jedna trećina istih nisu članovi niti jednog sindikata u Kantonu Sarajevo, kao i da veliki broj državnih službenika i namještenika u Federaciji Bosne i Hercegovine također nisu članovi niti jednog sindikata, a na iste je primjenjen član 19. Zakona o radu FBiH. Kako su se isti izjasnili kao ne nadležni za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, naš zahtjev su proslijedili Komisiji za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti FBiH, koja nam je dostavila svoje mišljenje (čiju kopiju Vam dostavljamo u prilogu ovog akta), a iz koje je jasno vidljivo da je Zakon o radu FBiH, iznad svih propisa, da apsolutno nije bitno da li su uposlenici jedne grane članovi jednog ili drugog sindikata ili nisu članovi niti jednog, ako je neko pravo povoljnije u toj grani riješeno nekim drugim zakonom ili podzakonskim aktom, što Kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti FBiH to sigurno jeste, onda se to pravo mora primjeniti na sve one koji toj grani pripadaju, bez ikakve vrste diskriminacije, što obrazloženja predsjednice Općinskog suda u Sarajevu i Vaše obrazložnje sigurno jesu.
Shodno svemu gore navedenom upućujemo Vam ovo otvoreno pismo, kao jedinstven stav, ne samo sindikalne organizacije Općinskog suda u Sarajevu već svih državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, da u Vašem budućem radu postupate na osnovu važećih zakonskih i podzakonskih propisa, a ne na osnovu izjava i izjašnjenja pojedinaca koji rukovode važnim institucijama, jer Zakon je iznad svakoga.

S poštovanjem, predsjednik Sindikalne organizacije Općinskog suda u Sarajevu Elvis Zornić“, kaže se u otvorenom pismu.