INTERVJU: ELVIS ZORNIĆ, PREDSJEDNIK SAMOSTALNOG SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA KANTONA SARAJEVO

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo od početka epidemije korona virusa konstantno traži i zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da obezbijedi normalizaciju procesa rada, uz jasno pridržavanje svih izdatih naredbi zdravstvenih institucija i štabova Civilne zaštite.Cilj je da se zaštite prava državnih službenika i namještenika u organima državne službe u vrijeme stanja prirodne nesreće uzrokovanog virusom COVID-19.Kakva je trenutna situacija?

ZORNIĆ: Misija našeg sindikata jeste prije svega zastupanje interesa svih naših članova, zaštita i poboljšanje prava iz radnog odnosa svakog državnog službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo, bez obzira da li on bio naš član ili ne, jer je to i naša obaveza kao jedinom reprezentativnom sindikatu iz ove grane za Kanton Sarajevo, a sigurno prije svega u ovom teškom vremenu u kojem smo svi našli jeste zaštita zdravlja i života kako svih državnih službenika i namještenika, tako i građana BiH.

Mi kao sindikat od početka pojave i širenja virusa pratimo dešavanja, postupke i mjere koje poduzimaju nadležne institucije i krizni štabovi, implementaciju tih mjera i preporuka u svim organima državne službe Kantona Sarajevo i shodno stanju na terenu djelujemo prema Vladi Kantona Sarajevo i svim rukovodiocima organa državne službe KS.

Moram reći da se i u ova teška vremena zloupotrebljavaju i nažalost imamo nesavjesni hrukovodioca koji krše ili svojevoljno jednostranim odlukama oduzimaju prava državnim službenicima i namještenicima, ali svakako da mi kao sindikat to nećemo dozvoliti i već smo stali u zaštitu tih prava i obavijestili o svemu Vladu KS, resorna ministarstva pravde i uprave i socijalne politike, te zatražili inspekcijske nadzore i sankcionisanje nesavjesnih rukovodilaca.

Zdravlje i životi svih moraju biti na prvom mjestu i obaveza svih nas je da svako u svom domenu poduzme sve kako bi uslovi u kojima radimo bili zadovoljavajuć i isigurni.

Mi kao sindikat stojimo na raspolaganju svakom našem članu, ali i organima vlasti i slobodni su kontaktirati nas u svakom momentu.

Kakvom ocjenjujete saradnju sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo u ovoj godini, s obzirom na specifičnu situaciju u vezi sa koronom i sa činjenicom da je Sindikat kao reprezentativni sindikat za granu državne službe bez obzira na sve poteškoće insistira na kvalitetnom i sveobuhvatnom socijalnom dijalogu?

ZORNIĆ: Imajući razumijevanje za kompleksnost situacije i stanje u kojem smo se svi našli, mi smo pokušavali očuvati dobar socijalni dijalog koji zaista gajimo od našeg osnivanja i momenta kada smo sjeli za pregovarački stol, jer zaista sam stava da se dobrim dijalogom, ako postoji interes svih učesnika u njemu, može postići dogovor.

Sa resornim Ministarstvom pravde i uprave smo nastavili korektan socijalni dijalog, dok to ne možemo reći za Vladu KS na čelu sa premijerom.

Od njihovog imenovanja uputili smo nekoliko desetina zahtjeva za sastanak sa premijerom no do današnjeg dana nije došlo do realizacije istog.

Naravno mi od naših principa nikada ne odustajemo tako da nećemo niti od nastavka vođenja dobrog socijalnog dijaloga.

Naš sindikat insistira na punoj primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS. Koga smatrate odgovornim za neobjavljivanje izmjena i dopuna ovog kolektivnog ugovora i kako se ovakva situacija odražava na prava državnih službenika i namještenika?

ZORNIĆ: Mi smo kolektivni ugovor potpisali sa prethodnom Vladom i on je stupio na snagu u novembru 2019. godine.I nakon što su obje strane potpisnice vidjele da u njegovim određenim djelovima treba izvršiti izmjene i dopune, jer pojedini rukovodioci nisu željeli isti primjeniti, dogovorili smo i potpisali izmjene i dopune krajem 2019. godine,ali smo ih tehnički potpisali 28.02.2020. godine.

Nekoliko dana nakon toga imenovana je nova Vlada KS na čelu sa premijerom Marijom Nenadićem koja ne želi da objavi izmjene i dopune Kolektivnog ugovora već sedam mjeseci i ista je isključivo jedini krivac zbog čega izmjene nisu objavljene u službenim novinama.

Što se tiče dijela pitanja koje se odnosi na to kako se cjelokupna situacija odražava na prava državnih službenika i namještenika, moram istaći da smo mi prilikom potpisivanja novog Kolektivnog ugovora zadržali isti obim postojećih prava, a neka povećali ili proširili.

Najviše se odrazilo to u djelu koji se tiče materijalnih primanja za sve one koji u okviru državne službe rade na poslovima sa otežanim uslovima rada i posebnom prirodom posla.

Trebamo imati na umu činjenicu da se 20 godina u kontinuitetu oduzimaju i uskraćuju prava državnim službenicima i namještenicima, te da su oni u jednom momentu bili najmanje plaćeni radnici, da se godinama u drugim granama prava i njihovi budžeti povećavaju što mi ne zamjeramo, naprotiv nihove primjere mi samo koristimo kao oružje u našim pregovorima. Svjesni smo činjenice da ima jako puno onih kojima ne odgovara kada se naša prava koja su nam oduzeta vrate, a zamislite koliko im tek smeta kada ih mi još povećamo i proširimo. Jedni od takvih su sigurno pojedini rukovodioci organa državne službe u Kantonu Sarajevo koji nisu u ostavljenom roku od 90 dana izmjenili i uskladili svoje pravilnike sa Kolektivnim ugovorom i na taj način su ostavili državne službenike i namještenike bez svojih prava, te stvorili mogućnost sudskih tužbi iz radnog odnosa.

Kao štosam već ranije napomenuo sindikat stoji na raspolaganju svakom svom članu i mi smo u svrhu zaštite prava koja su uskraćena sa advokatskom kancelarijom, koja sarađuje sa sindikatom, već uradili određene mjere, koje ćemo pokrenuti protiv odgovornih kako kod nadležnih institucija tako i putem suda.

Naravno kao dobar socijalni partner spremni smo sjesti sa Vladom i naći kompromisnorješenje.

Imate li informaciju koji rukovodioci nisu uskladili interne propise sa Kolektivnim ugovorom, te koje su buduće aktivnostima Sindikata po ovom pitanju?

ZORNIĆ: Naravno. Naše sindikalne organizacije su dobro uvezane i imamo odličnu razmjenu informacija, a već sam rekao da smo protiv neodgovornih i bahatih rukovodioca već pokrenuli određene aktivnosti putem nadležnih inspekcija.

Kao predsjednik Sindikata kakvim ocjenjujete stanje unutar institucija koje su članice našeg sindikata, pogotovo na organizaciji rada i mjerama zaštite koje se provode zbog spriječavanja širenja korona virusa?

ZORNIĆ: Generalno kada se sjetim vremena prije osnivanja našeg sindikata i stanja u kojem su se tada nalazila radnička prava unutar organa državne službe KS i sada, ne možemo a da ne budemo zadovoljni postignutim napretkom. Ono što me zaista raduje i motivira jeste da mi i dalje imamo i gajimo isti žar i čist nijet koji smo imali i na samom početku, tako da nam je to jako dobra snaga za budući rad.

Smatram da prije svega svi zajedno treba da se maksimalno potrudimo da zaštitimo sebe,ljude sa kojima radimo, članove svojih porodica i sve ostale građane, na način da poštujemo izdate mjere i preporuke nadležnih zdravstvenih institucija i kriznih štabova, da institucije u kojima radimo trebaju ozbiljno da pristupe primjeni svih mjera i preporuka, nabavci zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, das vaka institucija mora imati svoj krizni plan u slučaju pojave korone unutar te institucije, a mi smo tu svakako da pomognemo u svemu što je u našoj nadležnosti.

Najavili ste i formiranje nove sindikalne organizacije, te posjete Upravnog odbora Sindikata svim sindikalnim organizacijama.Možete li reći nešto više?

ZORNIĆ: Od 2015. godine do danas mi svakim danom sve više rastemo kao sindikat, a to znači da nam se svakim danom pridružuju članovi kolegice i kolege iz raznih institucija koje prateći naš rad i zalaganje žele postati dio naše velike porodice i mi ih svakako dočekujemo sa velikom radošću.

Tako su i kolegice i kolege iz jedne velike kantonalne institucije prepoznale naš rad i trud, te izrazile želju da nam se pridruže, ostvarili smo prve kontakte i nakon razmjene i prikupljanja potrebnih informacija odlučili osnovati sindikalnu organizaciju, o čemu ćemo sigurno naše članstvo blagovremeno obavijestiti nakon što završimo prve korake.

Dalje u okviru budućih aktivnosti Upravni odbor je odlučio da bi bilo jako korisno posjetiti sve sindikalne organizacije i porazgovarati sa članstvom, vidjeti šta oni misle o našem radu, da li ima zamjerki, sugestija i slično…

Naravno sve to ćemo zbog trenutnog stanja uraditi u skladu sa datim uslovima.

Imate li informaciju kada bi mogla biti isplata regresa, pošto to zanima naše članstvo? Poznato je da je Sindikat kontaktirao Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo po ovom pitanju.

ZORNIĆ: Regres je naknada koja je zagarantovana i Zakonom o plaćama u organima vlasti KS i Kolektivnim ugovorom,te apsolutno njegova isplata nije upitna i siguran sam da će se ona desiti ubrzo. Kao i sve, pandemija je poremetila isplatu regresa. Istina je da smo mi kontaktirali Ministarstvo finansija KS i oni su nam rekli da nema nikakvih smetnji za isplatu regresa, te da se čeka odluka Vlade, a tačan termin nam nisu mogli precizirati.

Mnogo polemike izazivaju i prijedlozi izmjena i dopunama Zakona o radu FBiH, te promjene zakona koja tretiraju bolovanja i odsustva sa posla. Koji je stav Sindikata u vezi sa ovim pitanjima?

ZORNIĆ: Sindikalni pokret i sindikalna borba u Bosni i Hercegovini je već godinama tiha, blaga, što za posljedicu ima nepovjerenje radnika u sindikalno organizovanje, a i ondje gdje ga ima, kada dođe do potrebe da se poduzmu sindikalne aktivnosti kao što su protesti i štrajkovi, to obično ne bude podržano od svih već od jednog manjeg dijela radnika.

Jedan od razloga je i taj da se već godinama krovna kuća sindikata koja bi trebala da okuplja i ujedinjuje sve manje sindikate, a to je Savez samostalnih sindikata BiH, ima problema sa svojom organizacijom. Znamo da već godinama niko u zvaničnom registru nije upisan kao zakonski zastupnik Saveza, sada imamo situaciju da imamo dva izabrana “predsjednika” na dva različita kongresa, od kojih opet niti jedan nije legalan niti legitiman, niti je upisan u zvanični registar. Unutar saveza su njegove članice jako podijeljene i kada treba da djeluju jedinstveno to nisu u stanju da organizuju.

Dalje imate primjer kao što je naš sindikat, da smo reprezentativni u našem kantonu,da imamo svoj kolektivni ugovor, ali ne možemo biti član Saveza samostalnih sindikata, zbog lobija sa viših nivoa, naravno sada to i ne želimo biti. Opet s druge strane imate Vladu Federacije BiH koja je u tehničkom mandatu skoro pa dvije godine, koja konstantno prijeti umanjivanjem plaća i drugih prava, a istovremeno sa jednim djelom Saveza sindikata ne želi voditi socijalni dijalog,a sa drugim koji im je očito podobniji taj isti socijalni dijalog vodi.

I taj dijalog obično ispred Vlade vode raznovrsni plaćenici kojima je osnovni cilj umanjenje radničkih prava i kao rezultat ovakvog “bosanskog lonca” na sceni imamo prijedloge izmjena tri ključna zakona, a to su Zakon o radu, Zakon o vijeću uposlenika i Zakon o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Ovo sve vješto kao treća zainteresovana strana koristi Udruženje poslodavaca, koje koristi i vrijeme i situaciju da degradira radnike i iste pretvori u robove 21.stoljeća.

Mi kao sindikat to sigurno ne podržavamo i samostalno učestvujemo na svim raspravama, šaljemo svoja mišljenja i sugestije, iako mnogi kažu da se predložene izmjene neće odnositi puno na radnike zaposlene u javnom sektoru, mi smo stava da je svako diranje u radničko pravo diranje svakog radnika, bez obzira gdje on bio zaposlen. Dužnost nas sindikalnih radnika jeste da ta prava čuvamo i da pozivamo na jedinstvo i solidarnost.

Kao predsjednik Sindikata za nekoliko godina ste od sindikata u nastanku došli za pregovarački sto i kao reprezentativni sindikat štitite prava svih državnih službenika i namještenika. Sigurno to nije slučajno. Možete li se prisjetiti početaka i dati ocjenu dosadašnjeg Vašeg rada, ali i rada sindikata u cjelini?

ZORNIĆ: Prije nego što vam odgovorim na ovo pitanje želim da se zahvalim svojim kolegicama i kolegama iz Upravnog odbora, koji su u ovoj priči od samog početka sa mnom. Veliko hvala svim članovima na nesebičnoj podršci i povjerenju koje nam ukazuju, jer su oni dokaz da mi koji zastupamo njihove interese radimo svoj posao dobro.

Sigurno da je veoma teško sve ono što smo mi prošli od septembra 2015. do danas smjestiti u jedan odgovor, ali ukratko mogu kazati da je za put od sindikata u osnivanju do ravnopravnog pregovarača sa Vladom za istim stolom pun odricanja, stresa, sikiracije, puno sastanaka, priče, ali i učenja.

Taj put je moje kolegice, kolege i mene učinio iskusnijim, ozbiljnijim i čvrstim, pogotovo kada je kolektivno pregovaranje u pitanju.

Na početku je bilo nas pet, entuzijasta koji su željeli pokazati jedno novo lice sindikalnog organizovanja i sindikalne borbe, koji su odlučili da se pored  svojih redovnih poslova volonterski počnu ozbiljno baviti sindikatom.

Prošlis mo sve moguće institucionalne torture, tuženi smo za sve što smo na početku pokušali ostvariti, politički pritsci su bili neopisivi, razna podmetanja nogu,sabotiranja i lobiranja i evo nas danas tu kao jedini reprezentativni sindikat za granu državne službe za Kanton Sarajevo, kao sindikat koji ima svoj Kolektivni ugovor, kao takvi učestvujemo u svim aktivnostima koje se tiču državne službe, učestvujemo u izradi svih zakonskih i podzakonskih akata i svakim danom sve više rastemo.

Konkretno ja sam jako ponosan i sretan da od samog početka mogu da sarađujem sa kolegicama i kolegama iz Upravnog odbora, godinama smo postali ne prijatelji već porodica, jedni drugima smo podrška, snaga i bez njih to ne bi bilo ovo što imamo danas.

Ocjenu moga rada i mojih saradnika mogu dati jedino članovi i postignuti rezultati koji su iza nas.

Sigurno pratite dešavanja u Savezu samostalnih sindikata BiH. Gdje je izlaz iz blokada u toj krovnoj sindikalnoj kući koja bi trebala da bude bastion borbe za prava radnika, a svi vidimo da su stvari drugačije i da se politika uveliko„upetljala“ i da su prava radnika na drugom mjestu?

ZORNIĆ: Ranije sam već dao većinu odgovora na ovo pitanje, ja se nadam da će ova saga dobiti srećan epilog, da će sindikati i radnici dobiti Savez kakav zaslužuju, ali da bi on bio takav u njegovoj organizaciji i u izboru njegovih predstavnika treba da učestvuju svi radnici i svi sindikati, a politiku treba izbaciti na ulicu jer joj u Savezu sigurno nije mjesto.

Za kraj pitanje koje bi to bilo idealno rješenje za kvalitetan socijalni dijalog u našoj državi i koji su dugoročni planovi Samostalnog sindikata državnihslužbenika i namještenika Kantona Sarajevo?

ZORNIĆ: Sigurno da bi socijalni dijalog bio kvalitetan mora postojati uzajamno poštovanje strana u pregovoru. Socijalni dijalog se mora voditi na fer osnovi i argumentovano i to je recept koji mi koristimo već godinama.

Mi kao sindikat nikada nismo zadovoljni postignutim i sigurno da je naš primarni cilj poboljšanje svih prava i stavljanje državne službe na nivo kakav ona zaslužuje.To je servis građana i da bi on bio dobar treba da ima dobre uslove i da bude vrednovan maksimalno.

Također,svakodnevno ćemo nastaviti raditi na omasovljenju članstva, njegovom kontinuiranom informisanju putem naših zvaničnih stranica, što boljem uspostavljanju saradnje sa drugim sindikatima kako u Kantonu Sarajevo tako i na ostalim nivoima vlasti.

I ako imate nešto za dodati?

ZORNIĆ: Želim da kažem da cijelo vrijeme od kada se pojavio i počeo širiti korona virus državni službenici i namještenici svojim disciplinovanim radom omogućavaju normalno funkcioniranje svih institucija, a samim tim i normalno funkcionisanje Kantona Sarajevo.

Zato moja poruka u ime Upravnog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i u moje lično ime jeste OGROMNO HVALA svim državnim službenicima i namještenicima Kantona Sarajevo koji i u okolnostima epidemije rade posao na svojim radnim mjestima! HVALA VAM za sve što radite za sve nas! Uz vašu požrtvovnost i naše odgovorno ponašanje idemo ka boljem sutra, jer Zajedno smo Jači!!!