SINDIKATI U KS UPUTILI ZAHTJEV VLADI KS ZA ISPLATU JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI I OTVARANJE PREGOVORA O UTVRĐIVANJU OSNOVICE ZA OBRAČUN PLATE ZA 2023. GODINU

Koordinacija sindikata koji zastupaju radnike koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo uputili su danas zahtjev premijeru KS Edinu Forti za isplatu jednokratne novčane pomoći na osnovu Uredbe Vlade FBiH o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena broj 1053/2022 od 07.07.2022. godine, koja je objavljena u “Službenim novinama FBiH” broj 55/22 od 13.07.2022. godine, predviđeno je da poslodavac do 31.12.2022. godine može isplatiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu do 1080 KM.

Zatražena je isplata 1080 KM svim radnicima u javnom sektoru u KS.

Koordinaciju sindikata koji zastupaju radnike koji primaju plaću iz buđžeta KS čine: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u BiH – Koordinacija Kantona Sarajevo i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Također je upućen i zahtjev za otvaranje pregovora oko sporazumnog utvrđivanja osnovice za obračun plata u 2023. godini, uz prijedlog da osnov za pregovore bude rast cijena osnovnih životnih namirnica.