SINDIKATI TRAŽE HITNI TEMATSKI SASTANAK O POBOLJŠANJU POSTOJEĆEG POLOŽAJA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA U KS

Predstavnici tri sindikata danas su Vladi Kantona Sarajevo i nadležnim ministarstvima zvanično uputili zajednički zahtjev za tematski sastanak o problemima koji su se nedavno pojavili u organima državne službe u Kantonu Sarajevo, s fokusom na položaj državnih službenika i namještenika, posebno na pitanje plaća NK radnika i namještenika sa završenom srednjom stručnom spremom, koje su trenutno izjednačene.

Zahtjev za unapređenje postojećeg položaja državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo uputili su Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacioni odbor KS s ciljem što bržeg rješavanja ovog problema.

Na sastanku tri sindikata 14. jula razmatrano je iznalaženje mogućih rješenja za probleme koji su se trenutno javili u organima državne službe Kantona Sarajevo u kojima rade državni službenici i namještenici članovi čije interese zastupaju ova tri sindikata, ali i mogućeg poboljšanja trenutnog položaja državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Konkretno, radi se o platama radnika NK i namještenika nakon završenog SSS-a, koje su trenutno jednake i neprimjerene zbog odnosa i značaja složenosti poslova koje obavljaju zaposleni sa SSS u odnosu na vrstu poslova koje obavljaju NK radnici.

Na sastanku je odlučeno je da će sindikati zajednički zatražiti hitno održavanje tematskog sastanka s premijerom i predstavnicima ministarstva pravde i uprave, ministarstva finansija i ministarstva za rad, socijalnu poitiku, izbjeglice i raseljena lica Kantona Sarajevo, kako bi se razgovaralo o problemima i mogućim rješenjima.