SINDIKAT-VLADA KS: PREGOVORI O KOLEKTIVNOM UGOVORU NASTAVLJENI, ČEKA SE FINANSIJSKA PROCJENA BUDŽETSKIH MOGUĆNOSTI

Predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo nastavili su danas pregovore o utvrđivanju teksta novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Danas su približeni stavovi o nekim tehničkim pitanjima, a za naredni sastanak se očekuje finansijska projekcija Vlade KS o mogućnostima budžeta na poboljšanju materijalnog položaja svih državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

“Postoji namjera Vlade da se povećaju plate u državnoj službi. Imali smo već dva sastanka o finansijskim projekcijama vezano za budžet i uskoro će Vlada zauzeti stav o mogućnostima povećanja”, kazala je ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić.

Dodala je da će se nastojati ispoštovati rok da se do 21. oktobra usaglasi tekst Kolektivnog ugovora na obostrano zadovoljstvo učesnika socijalnog dijaloga.

Predsjednik našeg Sindikata Elvis Zornić istakao je da se neće dozvoliti da državna služba bude taoc svojih propisa i da je uvjeren da će biti postignut dogovor kojim će se poboljšati status državnih službenika i namještenika, pogotovo uzimajući u obzir “galopirajuću” inflaciju.

Zornić je iznio očekivanje da će Vlada KS ubrzo dostaviti finansijsku projekciju i pozdravio izraženu spremnost za povećanje osnovice za obračun plata.

Sastanku su u ime Vlade Kantona Sarajevo prisustvovali ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, pomoćnik ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Nedžad Meheljić i Emir Jesenković, šef Kabineta ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarsjevo.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo predstavljali su predsjednik Elvis Zornić i članovi Upravnog odbora Armin Hrelja, Dženita Viteškić i Nihad Kajmović.

Prisustvovao je i Enes Šabić (Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacioni odbor KS).