SINDIKAT: NEOZBILJNA I SRAMNA PONUDA VLADE KS O POVEĆANJU OSNOVICE ZA 5 KM

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo saopštio je, nakon današnjih pregovora sindikata radnika koji primaju platu iz budžeta Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, da je ponuda Vlade KS o povećanju osnovice za 5 KM neozbiljna i sramna.

Drugi krug pregovora za povećanje osnovice za obračun plata koje vodi Vlada KS sa osam reprezentativnih sindikata koji predstavljaju preko 20.000 radnika, obilježilo je niz događaja koji se ogledaju u tome da je u jednom momentu premijer Kantona Sarajevo udarcima od stol pozvao jednog od predstavnika sindikata na fizički obračun u hodniku ispred sale u kojoj su se vodili pregovori, pa do sramne ponude koju je Vlada KS iznijela a ogledala se u tome da trenutnu osnovicu u iznosu od 315 KM povećaju za 5 KM na iznos od 320 KM, a koja bi se sredinom 2022. godine mogla povećati na 325 KM.

„Svi pregovori na kojima sam do sada učestvovao su bili teški, napeti i puni tenzija, ali ovo danas je nešto što me je u jednom momentu zastidjelo samo zato što sam se tu zadesio i morao svjedočiti svemu, ali ne i civiliziranom razgovoru“, izjavio je nakon sastanka predsjednik našeg Sindikata Elvis Zornić.

Dodao je da je stav i zahtjev našeg sindikata od samog početka jasan, a to je da je povećanje osnovice proces koji se mora dogoditi, jer trenutno divljanje cijena ima za posljedicu poskupljenje svih namirnica i standarda života.

Ovaj objektivan i realan zahtjev je ponovila i Vlada KS na svakom sastanku više puta, ali se na kraju svima onima koji su u najtežim danima dolazili o svom trošku na posao, kupovali od svog novca opremu lične zaštite, časno i dostojanstveno obavljali svoje radne zadatke da bi očuvali funkcionalnost Kantona Sarajevo, onima koji su se kroz Kolektivni ugovor odrekli svojih prava za 2021. godinu i tako Vladi KS dali u ruke nekoliko stotina hiljada KM za pomoć privredi, odlučila odužiti sramnom ponudom povećanja plata za 13 KM.

„Mi smo primili ponudu na znanje, s istom ćemo upoznati sve one koje predstavljamo i oni će dati svoj sud, ali sa ove tačke gledišta vidim da za ovu Vladu slijede dani puni štrajkova, dani kada će se oni kojima je ova sramna cifra ponuđena zahvaliti istoj toj Vladi KS obustavom radnih procesa u svim pravosudnim institucijama u KS, zavodima i svim drugim organima državne službe KS, biće dana kada će Aerodrom Sarajevo biti zatvoren, jer neće moći biti polijetanja i slijetanja zbog obustave rada sindikalne organizacije koju tamo imamo… Jednostavno sve ovo što smo izbjegli da se ne desi za vrijeme korone i lokdauna, desiće se ako Vlada Kantona Sarajevo ne promijeni i uozbilji svoju ponudu. Sada je do njih i moraju spriječiti paralizu Kantona Sarajevo“, poručio je Zornić.