SINDIKAT DONIO ODLUKU O STUPANJU U ŠTRAJK UPOZORENJA, OBAVIJEŠTENA I VLADA KS

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika danas je obavijestio Vladu Kantona Sarajevo da je na vanrednoj sjednici održanoj 13.01.2023. godine, nakon provedene ankete među članovima i iskazane većinske podrške, donio Odluku za stupanje u Štrajk upozorenja.

O ovome je obaviješten premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i resorna Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo

“Poštivajući odredbe Zakona o štrajku (“Službene novine Federacije BiH”, broj 14/00) poslat je i nacrt teksta Sporazuma o utvrđenom minimumu procesa rada za vrijeme trajanja štrajka u organima državne službe Kantona Sarajevo, koji Vam se dostavlja u prilogu koji je potrebno da Vlada Kantona Sarajevo kao poslodavac i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo kao reprezentativni sindikat za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo usaglase i potpišu”, kaže se u dopisu.

Shodno svemu Sindikat je od Vlade zatražio da u zakonom utvrđenim rokovima zakaže termin za sastanak kako bi se sve neophodne procedure završile u utvrđenim rokovima i prije početka realizacije Štrajka upozorenja.

Štrajk upozorenja biće realizovan dana 23. januara u periodu od 11:55 do 12:55 sati.  

Štrajk upozorenja će se održati u svim sindikalnim organizacijama organa državne službe Kantona Sarajevo, članicama Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.  

Razlozi za organizovanje Štrajka upozorenja su:

-Ignorantsko ponašanje i odnos Vlade Kantona Sarajevo prema državnim službenicima i namještenicima, te ostalim radnicima koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo zbog nepoštivanja zakonskih procedura, neodgovornog vođenja pregovora u okviru socijalog dijaloga neutvrđivanja visine i nepotpisivanja Sporazuma o osnovici za obračun plaća u 2023. godini.

-Ignorisanje zahtjeva za linearno povećanje plate u iznosu netto 120KM svim radnicima koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo.

-Neotvaranje pregovora na osnovu inicijative za početak pregovora za zaključivanje teksta Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo od 18.11.2022.godine.