SEDAM GODINA USPJEŠNOG RADA SAMOSTALNOG SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA KANTONA SARAJEVO

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, koji je reprezentativni sindikat za granu državne službe u Kantonu Sarajevo, danas obilježava sedmu godišnjicu postojanja.

Septembar je mjesec u kojem je prije sedam godina, 9.  septembra, osnovan Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, sindikat koji danas ima jako bitnu i važnu ulogu u socijalnom dijalogu i promociji i zaštiti radničkih interesa i prava svih državnih službenika koji rade u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić istakao je da je svaka godišnjica prilika da se prisjetimo samih početaka i svih dešavanja kroz koje smo prolazili svih ovih godina.

“Sedam godina je zaista period nakon kojeg možemo napraviti ozbiljan presjek i reći da je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo izrastao u jako ozbiljan pokret, koji se svih ovih sedam godina svojim kompetentnim, stručnim i neumornim radom nametnuo kao ozbiljan pregovarač za pregovaračkim stolom sa poslodavcem i poželjan partner u zajedničkim sindikalnim aktivnostima”, rekao je Zornić.

Dodao je da je ove godine sa Vladom Kantona Sarajevo potpisan peti po redu Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo i raduje nas činjenica da je i on bolji od predhodnog i u ovom momentu je sigurno najkvalitetniji granski kolektivni ugovor u državi BiH, što nas čini posebno sretnim.

“Ono zbog čega sam ja kao predsjednik Sindikata ponosan jeste činjenica da su naše prije svega kolegice i kolege pa onda članovi zadovoljni našim radom i trudom, da od strane poslodavca uživamo respekt, kao i da sa drugim sindikatima na svim nivoima vlasti imamo odličnu saradnju. Mi smo za sve ove godine koje su iza nas postali nezaobilazni kada su u pitanju svi procesi koji se tiču državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo, ali i šire. Jako sam ponosan na kolegice i kolege iz Upravnog odbora i svako od njih ima svoju ulogu kada je u pitanju  rad ovog tijela, te se posebno zahvaljujem svi saradnicima koji su neraskidivi dio ove naše uspješne zajednice”, ističe Zornić.

I na kraju svim našim članovima kolegicama i kolegama želim sretnu sedmu godišnjicu postojanja Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo sa porukom da ćemo u budućnosti nastaviti sa predanim radom i aktivnostima za poboljšanje položaja i statusa svi državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo, dodao je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić.

“Izgradili smo sindikat poštujući zakone, unaprjeđivali postojeće, a sve sa ciljem zaštite prava radnika i unaprjeđivanjem rada državne službe”, kazala je potpredsjednica Sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Jasmina Lukovac.