SASTANKOM U MINISTARSTVU PRAVDE I UPRAVE KS OTVARAMO NOVU FAZU U ZAŠTITI PRAVA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

Predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo razgovarali su juče s ministricom pravde i uprave KS Darjom Softić Kadenić o plaćama, beneficijama i mogućnostima za profesionalni razvoj, sistematskim pregledima, zaštiti državnih službenika i namještenika i o početku pregovora za usaglašavanje teksta novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Sastanak je održan kako bi se u okviru nastavka dobrog socijalnog dijaloga koji Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo ima sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo razmotrila pitanja vezana za uslove rada državnih službenika i namještenika koji rade u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Dogovoreno je da Sindikat podnese inicijativu u pisanoj formi, kako bi s resornim ministarstvom mogli zajedno raditi na rješenju koje će koristiti svim uključenim stranama.

Delegacija Sindikata u sastavu predsjednik Elvis Zornić, potpredsjednica Jasmina Lukovac i član Upravnog odbora Armin Hrelja istakli su da je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo poznat po zalaganju za prava zaposlenih u javnom sektoru, te smatraju da će, kao i do sada, uspjeh ovih sastanka i pregovora ovisiti od spremnosti obje strane za zajednički dogovor.

 

TEME NA KOJIMA INSISTIRA NAŠ SINDIKAT:

POVEĆANJE PLAĆA I NAKNADA

Svi znamo da povećanje plate i naknada za radnike ima veliku važnost za njihovu motivaciju, zadovoljstvo poslom i produktivnost. Kada radnik dobije veću platu i povoljnije naknade, to pomaže u stvaranju osećaja vrednovanja i brige od strane poslodavca. Može dovesti do toga da se radnik osjeća više motivisanim da obavlja svoj posao i da radi s više entuzijazma i predanosti. 

 

Povećanje plate i naknada takođe može pomoći u smanjenju stresa kod radnika, jer omogućava bolju finansijsku stabilnost i sigurnost.

 

Kada se poslodavci usredotoče na kontinuirano povećanje plata i naknada, to može pomoći u zadržavanju kvalitetnih radnika unutar institucija i smanjiti rizik od fluktuacije radne snage, a naročito odlaska u strane zemlje.

 

Na kraju, veće plate i naknade pomažu u stvaranju zadovoljnih, motiviranijih i produktivnijih radnika. To zauzvrat ima činjenicu da građani čiji smo svi servis imaju kvalitetnu i profesionalnu uslugu, a i ostavlja dojam kako je Vlada Kantona Sarajevo odgovoran poslodavac koji brine o svojim radnicima.

 

SISTEMATSKI PREGLEDI

Sistematski pregled radnika i sprečavanje opasnosti za zdravlje i sigurnost ključan je aspekt sigurnosti na radnom mjestu.

Neke prednosti provođenja povremenih zdravstvenih i sigurnosnih pregleda uključuju identificiranje potencijalnih opasnosti po zdravlje, promicanje zdravlja i dobrobiti zaposlenika te poboljšanje ukupne produktivnosti na radnom mjestu i doprinijeti ukupnom uspjehu sveobuhvatnog programa zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

 

KOLEKTIVNI UGOVOR

Ove godine nama će biti šesti put kako ćemo potpisati kolektivni ugovor, a znamo koliko je to važno za nas radnike, ali i Vladu Kantona Sarajevo kao poslodavca jer štiti prava i obaveze obje strane, te je dokaz nastavka kvalitetnog socijalnog dijaloga koji godinama vodimo u dobroj volji i  garant je u stvaranju produktivnijeg, pravednijeg i stabilnijeg radnog okruženja.