SAMOSTALNI SINDIKAT KANTONALNIH DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA SARAJEVO UPUTIO OTVORENO PISMO KANTONALNOJ MINISTRICI AMELI DAUTBEGOVIĆ

SAOPĆENJE ZA JAVNOST – SARAJEVO, 2. SEPTEMBAR 2016.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo uputio je otvoreno pismo ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ameli Dautbegović u kojem se ističe njena odgovornost za neizdavanje rješenja o reprezentativnosti u grani organa državne službe u Kantonu Sarajevo.

„Iako ste još u julu obećali predstavnicima našeg sindikata da će u što kraćem vremenskom periodu biti izdato rješenje o reprezentativnosti našeg sindikata to se još nije desilo, iako što se tiče zakonskih i pravnih uslova resorno ministarstvo kada je u pitanju ovaj sindikat nema nikakvih smetnji.

Sada je očigledno da je politika upetljala svoje prste u cijeli postupak i tako onemogućila ovaj sindikat da štiti i zastupa interese svojih članova kako prema Vladi Kantona Sarajevo tako i kod poslodavaca.

Ovakvim nedemokratskim ponašanjem i apsolutnim kršenjem ljudskih prava po svim evropskim konvencijama sprječavate nas da ostvarujemo naša prava i štitimo interese članstva.

Jasno je da je, nakon što nismo dobili rješenje o reprezentativnosti ni nakon godine dana od njegovog podnošenja, Vaše ministarstvo pod pritiskom Vlade i premijera FBiH i da svjesno krši zakon, pa je naš sindikat poduzeo pravne radnje protiv ministarstva u svrhu zaštite ineteresa i prava svojih članova.

Sramotno je da je jedini razlog opstrukcijama sama registracija i postojanje našeg sindikata, kojom su pomršeni mnogi računi i dogovori u sprezi Vlada FBiH, Kanton Sarajevo i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH.

Na kraju još jednom Vas pozivamo da odmah postupite po zaprimljenom zahtjevu i izdate potrebno rješenje našem sindikatu koji ispunjava uslove po Zakonu o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj 26/16).

Dokažite da ste kao resorna ministrica spremni da se suprotstavite političkim pritiscima i da ne dozvolite da „drugi“ upravljaju Vašim ministarstvom i nanose štetu svim građanima našeg kantona i države“, navodi se u otvorenom pismu.