PREDSTAVNICI SINDIKATA NA TEMATSKOJ SJEDNICI EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA KS ISTAKLI ZNAČAJ UKLJUČENJA U RAD ESV KS

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić i član Upravnog odbora Sindikata Amel Hamzić učestvovali su danas na tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo (ESV KS) na temu kolektivnih ugovora u Kantonu Sarajevo.

Tokom sjednice naši sindikalni predstavnici su aktivno učestvovali u diskusijama, ističući nekoliko ključnih činjenica.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, kao reprezentativni sindikat, do sada je potpisao šest (6) kolektivnih ugovora sa Vladom Kantona Sarajevo, ali nema svoje mjesto u sastavu Ekonomsko-socijalnog vijeća, što je veliki nedostatak ovog tijela.

Nedopustivo je da državna služba nema svoje predstavnike u ESV KS i da je ona među rijetkim sektorima koji su formalno uvedeni u zakone i propise.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo davno je uočio nejednakosti u pravima radnika u javnom sektoru i potrebu za njihovom harmonizacijom, te je tada uz podršku Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo uspio se izboriti za uvođenje jednakosti osnovice plaća za sve budžetske korisnike.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić pozvao je na češće održavanje ovakvih sjednica, te na uključivanje svih reprezentativnih sindikata, kako bi se dobile potpune i objektivne informacije, te spriječilo paušalno prezentiranje komocije i sigurnosti rada u javnom sektoru.

Nakon sjednice Zornić je izrazio uvjerenje da ESV KS trenutno nema dovoljno članova koji zastupaju interese reprezentativnih sindikata u Kantonu Sarajevo, kao i da je neophodno da državna služba bude adekvatno zastupljena u ovom tijelu.

Naglasio je da će Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo nastaviti borbu za svoje mjesto u Ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo.

Zornić ističe da učešće našeg sindikata može značajno doprinijeti konstruktivnijem radu ovog važnog savjetodavnog tijela.