POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE KANTONA SARAJEVO

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić potpisali su danas u zgradi Vlade Kantona Sarajevo novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, koji stupa na snagu danom potpisa.

Dogovorom o linearnom povećanju plata za sve državne službenike i namještenike biće poboljšan status i primanja državnih službenika i namještenika, s obzirom na svakodnevna poskupljenja i sve skuplji životni standard u Kantonu Sarajevo.

Tekst novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo je plod višemjesečnog zajedničkog rada predstavnika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić kazao je da je danas sa Vladom Kantona Sarajevo potpisan peti Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, koji je pregovaran u okviru dobrog socijalnog dijaloga sa dobrom voljom obje pregovaračke strane da se položaj i status državnih službenika I namještenika u KS poboljša.

“Iza nas je period pojave i širenja korona virusa, a sada se nalazimo u periodu nekontrolisanog povećanja svih potrošačkih cijena i inflacije i te dvije pojave su otežale okolnosti, ali i pored toga uspjeli smo u toku pregovora zadržati stečena prava, vratiti ona koja su nam davno oduzeta i poboljšati određene uslove”, poručio je Zornić.

Pojasnio je da konkretno misli na činjenicu da je pregovaračkom timu bio osnovni cilj linearno povećati plaću svim radnicima u državnoj službi, što su na kraju i uspjeli.

“Napravili smo nešto novo što nema niti u jednoj drugoj grani, te povećali osnovnu plaću državnim službenicima i namještenicima i drugim zapolenicima, a da za istu nismo vezali niti nosice zakonodavne i izvršne vlasti niti druge budžetske korisnike, vratili smo povećanje osnovne plaće po osnovu ocjene rada, te proširili listu radnih mjesta po osnovu prirode posla”, ističe Zornić.

Naglasio je jako bitnu činjenicu na koju je ponosan, a to je da su učešće u davanju sugestija i prijedloga u ovogodišnjem Kolektivnom ugovoru uzeli svi, od članova Sindikata, drugi sindikati, pa čak i oni koji nisu članovi sindikata, a rade u našoj grani, predstavnici Vlade KS, ministri u Vladi, rukovodioci organa državne službe, što je samo još jedan od pokazatelja da smo na pravom putu i da radimo prave stvari.

“Da li smo zadovoljni? Odgovor je da uvijek može bolje, ali u ovim uslovima ovo je trenutni maksimum koji smo mogli usaglasiti. Na kraju, zahvaljujem se svim kolegicama i kolegama koji su radili na tekstu ugovora, našoj pravnoj pomoći, članstvu na podršci i pregovaračkom timu Vlade Kantona Sarajevo na iskazanoj volji i vođenju dobrog socijalnog dijaloga”, kazao je predsjednik Sindikata Elvis Zornić.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovali su i članovi Upravnog odbora našeg Sindikata Armin Hrelja i Nihad Kajmović.