POČELI PREGOVORI O NOVOM KOLEKTIVNOM UGOVORU

U zgradi Kantona Sarajevo danas su zvanično počeli pregovori između pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo o usaglašavanju teksta novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da je baza pregovora važeći Kolektivni ugovor, a prema riječima predsjednika Sindikata Elvisa Zornića, Sindikat neće dozvoliti umanjenje stečenih prava, te da se nada da će se neka druga pitanja novim kolektivnim ugovorom riješiti i poboljšati.

“Ove godine smo imali jako konstruktivnu raspravu o prijedlogu Kolektivnog ugovora, a raduje nas da su se uključili i drugi sindikati, jer su svi prepoznali da je interes svima da se popravi stanje državne službe u Kantonu Sarajevo”, istakao je Zornić.

Dodao je da se nada da će socijalni dijalog biti uspješno okončan na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Novi sastanak zakazan je za 14. septembar, do kada će biti razmijenjena neophodna dokumentacija i informacije radi lakše i brže dinamike pregovora.

Sastanku su prisustvovali ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i pomoćnik ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Nedžad Meheljić u ime Vlade Kantona Sarajevo, a u ime našeg Sindikata prisutni su bili predsjednik Sindikata Elvis Zornić, potpredsjednica Sindikata Jasmina Lukovac, te članovi Upravnog odbora Armin Hrelja i Dženita Viteškić.

Ministrica Darja Softić Kadenić kazala je da se nada uspješnim pregovorima i da je zadovoljna današnjim potpisivanjem početka pregovora i utvrđenom dinamikom ovog procesa.