MINISTAR NENADIĆ I PREDSTAVNICI SINDIKATA RAZGOVARALI O KOREKCIJAMA IZNOSA NAKNADA ZA RAD DISCIPLINSKE KOMISIJE KS

Na inicijativu predstavnika Disciplinske komisije Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika, danas se ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić sastao s predstavnicima ovog sindikata koje je predvodio predsjednik Elvis Zornić te s njima razgovarao o korigovanju trenutnog iznosa naknada za rad članova pomenute komisije.

Ovom prilikom, ministru je prenesen njihov zahtjev upućen Vladi KS za povećanje naknade za rad ove komisije, saopštila je Press služba KS.

Ministar Nenadić je iznio svoje mišljenje te istakao kako ima osnova za povećanje, ali ne u iznosu koji su zatražili članovi pomenute komisije.

Na kraju razgovora o ovom pitanju zaključeno je da će se još jednom unutar komisije i sindikata analizirati ovaj zahtjev, kao i da će nakon toga biti podnesen novi prijedlog resornom ministru.

Današnji sastanak bio je prilika da se razgovara i o trenutno najaktuelnijem pitanju koje se tiče  državnih službenika i namještenika, a odnosi se na njihov radno-pravni status.

S tim u vezi, ministar Nenadić je najavio predstavnicima ovog sindikata da će vrlo brzo biti organiziran sastanak pregovaračkog tima Vlade KS i predstavnika tri reprezentativna sindikata o temi povećanja cijene rada državnih službenika i namještenika.

Bilo je riječi i o pokrenutim razgovorima na nivou Federacije Bosne i Hercegovine o kojima je ministar Nenadić obavijestio svoje današnje goste da su na ovom nivou vlasti pod rukovodstvom Vlade FBiH i u prisustvu predstavnika većine kantona počeli razgovori na temu usaglašavanja odredbi kolektivnog ugovora za zaposlene u državnoj službi i sudskoj vlasti.

„Prvi sastanak je održan, razgovaralo se i o određenim prethodnim pitanjima, reprezentativnosti, učešću sindikata, aktivnoj legitimaciji za sudjelovanje u tim pregovorima, te najavljeno da će se o svemu ovome nastaviti razgovori u narednom periodu“, kazao je ministar Nenadić.

Ministar je također informirao predstavnike ovog sindikata da Vlada KS trenutno nema zaključak, niti definiran stav u vezi njihovog zahtjeva da se kolektivni ugovor dogovara i na nivou Kantonu, a o čemu će se konačan stav zauzeti nakon održavanja pomenutog i najavljenog sastanka predstavnika sindikata i Vlade.(Press služba KS)