KS: SINDIKATI NA SASTANKU S MINISTRICOM PRAVDE I UPRAVE KS DARJOM SOFTIĆ KADENIĆ IZRAZILI NEZADOVOLJSTVO PREDLOŽENIM ZAKONSKIM RJEŠENJIMA

Predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikata policije Kantona Sarajevo, Sindikalne organizacije organa uprave Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacioni odbor KS održali su danas sastanak s ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo Darjom Softić Kadenić o predloženim izmjenama Zakona o državnoj službi KS i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Saim Smajlović, predsjednica Sindikalne organizacije organa uprave KS Naida Tukić i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacioni odbor KS Enes Šabić istakli su da predložene izmjene ova dva zakona ne idu u korist državnih službenika i namještenika.

Konkretno, predlažu se izmjene koje bi omogućile ponovno uvođenje savjetnika, što bi otežalo napredovanje postojećih državnih službenika, kao i degradaciju prava na žalbu odnosno njenog zaštitnog dejstva kao pravnog lijeka.

Na sastanku je istaknuto da sindikati već godinu dana šalju prema nadležnima razne inicijative za poboljšanje statusa državnih službenika i namještenika i povećanje plata, ali da njihovi prijedlozi nisu prihvaćeni.

Istaknuto je da se konačno treba riješiti problem koeficijenata, te su zatražene zajedničke aktivnosti prema federalnim organima kako bi došlo do zakonskih izmjena u ovoj oblasti.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić istakla je da se u izmjene ovih zakona krenulo kako bi se razmotrile sve primjedbe i prijedlozi s ciljem boljeg definisanja najboljih mogućih rješenja.

Ministrica je iznijela tvrdnju da je cilj rješenje pitanja izvršenja, te da žalba Odboru za žalbe ne odlaže izvršenje kako je to definisano na državnom nivou.

Dodala je da će sljedeći sastanak biti održan nakon očitovanja o svim primjedbama i prijedlozima, ali da je namjera Vlade KS da se usvoji zakonsko rješenje kojim će svi biti zadovoljni.