KS-PREGOVORI O KOLEKTIVNOM UGOVORU: SINDIKAT ZATRAŽIO LINEARNO POVEĆANJE PLATA ZA SVE DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

Na današnjem nastavku pregovora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo o utvrđivanju teksta novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo predstavnici Sindikata istakli su čvrsto opredjeljenje da povećanje plata mora biti linearno za sve državne službenike i namještenike.

U Sindikatu ističu da na strani Vlade Kantona Sarajevo ima prostora za povećanje primanja radnika, ali da je evidentno da za sada sa njihove strane nema volje za to.

Zbog toga će Sindikat održati hitnu sjednicu Upravnog odbora i zauzeti konačan stav u vezi Kolektivnog ugovora koji mora poboljšati status i primanja državnih službenika i namještenika, s obzirom na svakodnevna poskupljenja i sve skuplji životni standard u Kantonu Sarajevo.

U skladu s tim uskoro će na osnovu člana 61. postojećeg Kolektivnog ugovora biti upućena sindikalna inicijativa Vladi Kantona Sarajevo za povećanje plata zbog trenutne ekonomske situacije, a na osnovu parametara i podataka Zavoda za statistiku.

Sastanku su u ime Vlade Kantona Sarajevo prisustvovali ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović i pomoćnik ministra za upravu Onahti Čerkez.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo predstavljali su predsjednik Elvis Zornić, potpredsjednica Jasmina Lukovac i članovi Upravnog odbora Armin Hrelja i Ermina Ćatić.

Naredni sastanak zakazan je za utorak, 31. maj.