KLIX.BA: Sindikat državnih službenika: Nema osnova da Vlada KS uvodi represivne mjere za nevakcinisane

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo je, reagujući na najavu premijera KS Edina Forte o uvođenju restriktivnih mjera za nevakcinisane, saopćio da nema zakonskog osnova za represivne mjere koje premijer najavljuje.

U saopćenju su istakli kako je ovaj sindikat uvijek potencirao vakcinaciju stanovnika, ali da nikada Vladi KS nije prijetio represivnim mjerama.

“Sindikat naglašava potrebu za što većim brojem vakcinisanih, što smo dokazali ranijim obraćanjem Vladi kada nismo prijetili represivnim mjerama mada je Vlada bila zakonski obavezna da vodi brigu o zdravlju građana i radnika”, navodi se u saopćenju.

Sindikat traži od Vlade i premijera KS da se vrate u okvire zakona i međunarodnih konvencija o osnovnim ljudskim pravima, prava na slobodu i prava na rad, a sve na osnovu izjava premijera da će se ići u pravcu restriktivnih mjera za sve nevakcinisane građane, tačnije zabrane ulaska u sve institucije Kantona Sarajevo.

“Znači li to da će i svim onim radnicima, prvenstveno državnim službenicima i namještenicima koji rade u ovim institucijama, biti zabranjen dolazak na posao i tako uskraćeno jedno od osnovnih prava a to je pravo na rad. Obaviješteni smo da su neke institucije već dobile naredbu da dostave spiskova imena radnika sa informacijama da li su ili nisu vakcinisani, što je grubo kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka”, dodaje se u saopćenju

Sindikat još jednom ističe da je bitna zaštita zdravlja i života svih, ali da je sloboda izbora nešto što niko pa ni Vlada ne smije svojim ishitrenim odlukama uskraćivati radnicima i svim drugim građanima, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sindikat-drzavnih-sluzbenika-nema-osnova-da-vlada-ks-uvodi-represivne-mjere-za-nevakcinisane/210820013