FOKUS.BA: Vlada KS ne vjeruje bolesnim radnicima

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu protiv je lobiranja predstavnika Vlade Kantona Sarajevo(KS) da se odredbom Prijedloga zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u KS radnicima više ne isplaćuje puni iznos plaće do 42 dana bolovanja, prenosi FOKUS.BA.

“Protiv smo ovog prijedloga kojim se državnim službenicima i namještenicima u državnim institucijama neće više isplaćivati puni iznos plaće do 42 dana bolovanja, kako je to trenutno regulisano aktuelnim Zakonom oplaćama i naknadama u organima vlasti KS, već se najavljuje da će dobijati do 80 posto od plaće“, poručili su iz Sindikata.

To u praksi znači da se od plate službenika i namještenika,koje su od 800 KM do 1300 KM i čije su plate puno manje od nosioca vlasti, odbija 20 posto na bolovanje, plus mu se odbija i topli obrok jer nije na poslu, a da pri tome svemu mora da plaća i lijekove i participacije liječenja.

Nepravedno je što smo obuhvaćeni u isti zakon sa nosiocima vlasti, jer se njihove plate kreću od 2500 KM do 3500 KM, ističu u Sindikatu.

Često se dešava da namještenici sa najnižim primanjima zbog malih plata dolaze bolesni na posao kako im ne bi bio odbijen topli obrok itime ne bi bio ugrožen njihov porodični budžet, ali to nadležne vlastio čigledno ne interesuje.

Dodaju da se eventualne zloupotrebe bolovanja uposlenika u javnom sektoru moraju sprječavati institucijama sistema koje već postoje, a ne da radniku koji je na bolovanju bude još i umanjena plata.

Podsjećamo da je za sprječavanje zloupotreba bolovanja nadležan Zavod zdravstvenog osiguranja KS, koji je 2016. godine primio u radni odnos tri ljekara kontrolora, kojima je zadatak da utvrde nepravilnosti kada je u pitanju korištenje bolovanja.

Činjenica je da su u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS uspostavili i dodatni kontrolni mehanizam kroz Drugostepenu ljekarsku komisiju i zato čudi da i pored ovakvih kontrola Vlada KS i resorno ministarstvo poredlažu ovakvo rješenje koje ide direktno na štetu radnika na bolovanju.

Čemu onda kontrole i institucije koje se time bave ako će svi radnici, i oni bolesni i oni koji eventualno simuliraju, biti istovjetno tretirani, pitaju se u Samostalnom sindikatu kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu.https://www.fokus.ba/vijesti/bih/samostalni-sindikat-radnika-vlada-ks-ne-vjeruje-bolesnim-radnicima/1046860/