ČESTITKA POVODOM 1. MAJA, MEĐUNARODNOG PRAZNIKA RADA

UPRAVNI ODBOR SAMOSTALNOG SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA KANTONA SARAJEVO UPUTIO JE ČESTITKU SVIM ČLANOVIMA NAŠEG SINDIKATA I GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE POVODOM 1. MAJA, MEĐUNARODNOG PRAZNIKA RADA.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić

ističe da u vremenu u kojem smo svi kao društvo pod velikim pritiskom, što zbog situacije izazvane pojavom i širenjem korona virusa, tako i trenutnim stanjem u kojem se svijet našao zbog rata u Ukrajini, kao i svaki segment u društvu tako su se na udaru svega onoga što su nam ove pojave izazvale našli i radnici i radnička prava.

“Svim sindikatima je primarna obaveza starati se o svojim članovima, promovirati i štititi njihove interese, kao i štititi njihova stečena prava i pokušati zajedno sa svim odgovornim u okviru socijalnog dijaloga ta prava poboljšavati i prilagođavati trenutnoj situaciji.

Divljanje svih potrošačkih cijena u proteklih šest mjeseci nanijelo je velike probleme svima, a kada su u pitanju državni službenici i namještenici u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj državi smatram da se isti nalaze u veoma teškoj situaciji gdje većina nije u mogućnosti da od svojih trenutnih primanja normalno žive”, upozorava Zornić.

Dodaje da je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo otvorio socijalni dijalog s Vladom Kantona Sarajevo.

“Po pitanju poboljšanja statusa državnih službenika i namještenika koji rade u organima državne službe Kantona Sarajevo, u tu cijelu priču smo pozvali i uključili i druge sindikate i nadamo se da ćemo uskoro postići adekvatan dogovor na zadovoljstvo svih. Moja poruka za sve kolegice i kolege povodom najvećeg radničkog praznika 1. maja jeste da je borba za prava radnika obaveza svih nas sindikalnih aktivista, da je ona uvjek prisutna i da nikada nećemo posustati niti se uzdržavati od primjene svih oblika sindikalne borbe”, navodi Zornić.

Poručuje da je sindikat jak koliko je svaki član svjestan da je njegovo članstvo bitno i da samo udruženi možemo postići zacrtane ciljeve, JER ZAJEDNO SMO JAČI!!!