U UTORAK, 2. JULA, POČETAK PREGOVORA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE U ORGANIMA DRŽAVNE SLUŽBE U KS

U utorak, 2. jula, u zgradi Kantona Sarajevo biće održan prvi sastanak pregovaračkih timova Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe u Kantonu Sarajevo.

“Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo inicirao je potrebu za izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, te shodno tome zaista pozdravljamo najavu predstojećih pregovora sa Vladom Kantona Sarajevo o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora”, izjavio je ovim povodom predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić.

Pojasnio je da je cilj ovih pregovora korekcija određenih odredbi Kolektivnog ugovora koje su prouzrokovale umanjenja određenog prava za zaposlene koje se tiče pasivne dežure.

“To se prvenstveno dogodilo zbog pogrešne formule pri fiskalnoj procjeni, dalje se javila potreba za nadopunom pravnih praznina koje su se javile u svakodnevnoj primjeni Kolektivnog ugovora. Također, ovi pregovori pružaju priliku da se unaprijede i pojedina prava koja u momentu potpisivanja Kolektivnog ugovora 2023. godine nisu bila moguća”, ističe Zornić.

Naš sindikat kao reprezentativni sindikat ima dugogodišnji konstruktivan socijalni dijalog sa Vladom Kantona Sarajevo u okviru kolektivnog pregovaranja.

“Sigurni smo da ćemo i ovom prilikom doći do rješenja koja će biti na dobrobit svih državnih službenika i namještenika u organima državne službe Kantona Sarajevo. Očekujemo konstruktivne i uspješne pregovore s ciljem poboljšanja socio-ekonomskog položaja zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo”, poručio je predsjednik našeg Sindikata.