SASTANAK SA MINISTROM FINANSIJA KANTONA SARAJEVO AFANOM KALAMUJIĆEM

Ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić primio je danas delegaciju Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, a na sastanku je razgovarano o mogućnosti povećanja osnovice, dinamici isplate radničkih tužbi, te o zahtjevu Sindikata za isplatu pomoći za sve državne službenike i namještenike koji rade u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Sastanak je realiziran u svrhu stvaranja dostatnih mogućnosti za poboljšanje prava svih državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

“Stav našeg Sindikata je da se zajednički treba nastaviti sa riješavanjem svih otvorenih pitanja kako bi se dodatno poboljšao položaj državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo”, istakao je predsjednik Sindikata Elvis Zornić.

Dodao je da Sindikat očekuje i traži postupanje Vlade Kantona Sarajevo po iznesenim radničkim zahtjevima.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić istakao je da je Vlada Kantona Sarajevo razmatrala neke opcije u vezi isplate jednokratne pomoći, te da sagledavaju situaciju s prihodovne i rashodovne strane.

Ministar je kazao da je svakako namjera da to bude urađeno simetrično i da je, ako bude usaglašeno, njegov stav da jednokratna pomoć bude svima isplaćena u istom iznosu.

Što se tiče isplata tužbi, ministar Kalamujić je podsjetio da postoji Akcioni plan isplata, ali da je njegova realizacija zbog poznate situacije sa ponderima usporena.

Dodao je da se radi na produženju roka ovog akcionog plana na godinu-dvije i da bi se tada konačno riješilo ovo pitanje.

Ministar je iznio podatak da planira izdvojiti 16 miliona KM plus 4 miliona KM obaveza po zakonu za ove namjene u budžet za 2025. godinu, šte će otvoriti prostor za obostrano zadovoljavajuće rješenje.

U vezi osnovice kazao je da se u Vladi Kantona Sarajevo razgovara po ovom pitanju, ali da se i dalje očekuju rezultati svih potrebnih analiza.

Ministar Kalamujić je kazao da se do rješenja, između ostalih, dolazi i na ovakvim sastancima, razmjenom mišljenja i ideja.

Predstavnici Sindikata zahvalili su ministru Kalamujiću za iskazane napore i angažman u unapređenju socijalnog dijaloga tokom kolektivnog pregovaranja, te na planovima poboljšanja prava i uslova rada za sve državne službenike i namještenike u Kantonu Sarajevo.

Istaknuto je da je veoma važno da se sindikati na ovaj način iz prve ruke mogu upoznati sa aktivnostima resornih ministarstava, te da je potrebno da se ovakvoj praksi pridruži i premijer KS Nihad Uk.

Sastanku su pored predsjednika Sindikata Elvisa Zornića prisustvovali i potpredsjednica Sindikata Jasmina Lukovac i članovi Upravnog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Mirsad Karić i Mahira Selimović.