Reakcija predsjednika Sindiklane organizacije Općinskog suda u Sarajevu povodom zaključka VSTV-a o zabrani isticanja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama

U septembru 2015. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine donijelo je zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja, kao i o upražnjavanju molitvenih obreda u toku radnog vremena u pravosudnim institucijama. Zaključak je proslijeđen svim predsjednicima sudova i glavnim tužiocima u BiH, a Vijeće je od rukovodilaca pravosudnih institucija tražilo da se svim zaposlenim skrene pažnja na ovu odluku. Ovo Vijeće inače imenuje sudce i tužitelje te vrši nadzor nad sudovima u zemlji. Kada je riječ o strankama pred sudovima, Vijeće je zaključilo da se o ovim situacijama odlučuje za svaki slučaj posebno.

“Obzirom da se radi o pravu koje je zagarantovano evropskim konvencijama i Ustavom BiH, a koje naglašava da svako ima pravo da svoju vjeru ispovijeda, ne narušavajući javni red i mir društva, mišljenja sam da je ovakva odluka VSTV-a diskriminirajuća, te da jedna institucija kao što je VSTV sebi to ne smije dozvoliti.”, izjavio je Elvis Zornić, predsjednik Sindikalne organizacije Općinskog suda u Sarajevu, koji je inače i predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo.

Iako Vijeće inače imenuje sudce i tužitelje te vrši nadzor nad sudovima, isto je zauzelo stav da nije nadležno za tzv. “nesudsko osoblje”, adminstraciju, i da isto spada pod  nadležnost ministarstava pravde na odgovarajućem nivou vlasti, iz SO Općinskog suda u Sarajevu navode da su začuđeni da se ovakva tema uopće našla kao jedna od stavki za raspravljanje  na sjednici VSTV-a.

Zornić ističe da je imao mogućnost obići veliki broj sudova u BiH i da ova tema nikada nije predstavljala problem u bilo kojoj pravosudnoj instituciji.

“U mom matičnom sudu u Sarajevu sve kolegice i kolege se maksimalno uvažavaju i poštuju bez obzira na vjersko opredjeljenje, koje je raznovrsno i za našu instituciju predstavlja bogatstvo. Sindikalni odbor Općinskog suda u Sarajevu, na čelu sa mnom, također čine članovi koji su pripadnici različitih vjera i etničkih grupa i jako smo ponosni na tu činjenicu.

 Iz ovog razloga, molim sve članove VSTV-a na čelu sa predsjednikom da povuku svoj zaključak jer se isti bazira na neutemeljenim i neprovjerenim činjenicama.”, zaključuje Zornić.