ISTINOMJER.BA: Fadil Novalić u slobodnom padu

Na društvenoj mreži Twitter početkom ove sedmice pokrenut je hashtag #FadileOprosti, putem kojeg su se građani_ke na satiričan način osvrnuli na pomenutu izjavu federalnog premijera. Do danas je pod ovim hashtagom objavljeno više hiljada tweat-ova, čemu je značajno doprinio sam premijer Novalić, pokušavajući da se “izvadi” za ono što je izgovorio čime je nastavio je pogoršavati situaciju i davati povoda za nove reakcije. Istinomjer Vam u narednom tekstu donosi pregled “crne sedmice” Fadila Novalića.

U četvrtak, 14. januara, Vlada FBiH je javnosti saopštila da je utvrdila i u hitnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, a tim povodom Istinomjer je analizirao neke od najavljenih izmjena – onako kako su opisane u zvaničnom saopštenju Vlade FBiH, budući da tekst samog prijedloga nije objavljen. Analiza je potvrdila da je osnovna namjera Vlade FBiH da sveže ruke socijalnim partnerima i dodatno umanji radnička prava u Federaciji BiH, što je uslijedilo kao reakcija na Opći kolektivni ugovor koji su prethodno dogovorili poslodavci i sindikati, a čije je odredbe o najnižoj plaći Novalić nazvao “društveno opasnim” – iako je sam prije pola godine obećavao još veći “minimalac”.

Kompletan članak pročitajte na ovom linku.


Izvor: Istinomjer.ba
Napomena: Ovaj članak ne predstavlja mišljenja i stavove Upravnog odbora niti članova Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo. Sekcija “Iz medija” predstavlja rubriku ove web stranice gdje naši članovi i posjetitelji na jednome mjestu mogu pročitati vijesti o aktuelnim dešavanjima relevantnim za Sindikat.