SINDIKATI U KS NAJAVILI PROTESTE UKOLIKO IH VLADA NE POZOVE NA PREGOVORE

Iz koordinacije šest reprezentativnih sindikata koji zastupaju više od 14.000 radnika koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo najavljuju generalni štrajk jer Vlada Kantona Sarajevo u nacrtu Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu, a koji iznosi 1.101.295.480 KM, nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika.

Pozivaju premijera KS Edina Fortu na razgovore i pregovore.

Razočarani potezima Vlade i svojim postupcima sami traže ovakve reakcije sindikata – plate su male, a cijene namirnica i usluga i troškova života enormo su narasle, radnici ovih djelatnosti ne mogu preživjeti.

Pozivaju Vladu KS da prihvati zahtjeve i da nastave pregovore prije utvrđenja budžeta, u protivnom najavljuju štrajk i proteste ukoliko ih ne pozovu na pregovore.

Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u BiH – Koordinacija Kantona Sarajevo i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.(N1)