ČLANOVI NAŠEG SINDIKATA NA PROTESTIMA ISPRED VLADE KS: ZATRAŽENO POVEĆANJE OSNOVICE ZA PLAĆU

Dana 30.11.2021. godine ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održani su protesti upozorenja, koji su organizovani od strane osam granskih reprezentativnih sindikata sa područja Kantona Sarajevo.

Jedan od organizatora je bio i naš Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, a osnovni razlozi zbog kojih su održani protesti jesu ti da se skrene pažnja na ignorantsko i jednostrano postupanje Vlade Kantona Sarajevo, na način da ista ne poštuje zakonske procedure niti obaveze na koje se obavezala potpisivanjem granskih kolektivnih ugovora, a u ovom konkretnom slučaju da je na svojoj sjednici usvojila Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu u kojem je planirala 0,00 KM za povećanje osnovice za obračun plaće, bez da je prethodno u okviru socijalnog dijaloga u dobroj vjeri sjela sa sindikatima za stol i pokušala da se dogovori o visini iste ili pak da se u okviru tog socijalnog dijaloga i ne postigne dogovor.

Na sastanku koji se dogodio nakon svih prekršenih procedura sindikati su upoznali predstavnike Vlade Kantona Sarajevo da je povećanje nešto što je svaka ozbiljna Vlada morala planirati s obzirom na poskupljenje svih životnih namirnica i standarda života.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo je potvrdio ove navode izjavom da su isti objektivni, ali da bi bilo neozbiljno od njegove Vlade da planira sredstva za povećanje osnovice u momentu kada se može očekivati izmjena federalnog zakona o raspodjeli prihoda kojom bi se mogao Kantonu Sarajevo ukinuti ponder 2, što bi moglo smanjiti Budžet Kantona Sarajevo za 80.000.000 KM.

Nakon što Vlada nije dala nikakvu ponudu, održani su protesti, traženo je da se povuče Nacrt budžeta KS sa dnevnog reda Skupštine KS, da se sjedne za sto i dogovori osnovica, te potpiše sporazum.

Vlada ohrabrena odlukom Skupštine da usvoji Nacrt bez provedenog socijalnog dijaloga, umjesto da sjedne sa sindikatima objavljuje neistinite podatke o visinama prosječnih plaća u Kantonu Sarajevo po sektorima, s namjerom da iznesenim podacima dezavuiše javnost i da se iza mišljenja javnosti sakrije i istim brani.

Vlada mora znati da sindikati i radnici koje oni predstavljaju nisu suprotstavljena politička opozicija ili konkurencija i da pravilo politikanstva ne važi za radnike koji žele da rade i za svoj rad budu adekvatno plaćeni u skladu sa Zakonom o radu i principom koji on gaji i promoviše ista plata za isto radno mjesto.

Slučajno ili pak namjerno Vlada KS u javnost ne izlazi s visinama plaća koje se isplaćuju pravosudnim institucijama Kantona Sarajevo, Zavodima Civilnoj zaštiti i ostalim organima državne službe Kantona Sarajevo ili da još budemo precizniji sa plaćama koje se u svim ranije navedenim institucijama isplaćuju državnim službenicima i namještenicima.

Mi znamo da su to uradili namjerno jer bi onda ti iznosi pokvarili idilu koja je objavljena jer se raspon plaća kreće od 750 KM do 850 KM za namještenike i 1150 KM, 1260 KM do 1950 KM koju imaju sekretari institucija njih cc 20-ak.

Naš sindikat je dao veliki doprinos u organizaciji i realizaciji protestnog skupa upozorenja, nastavlja dalje u skladu sa zajednički dogovorenim aktivnostima, prikupljaju se potpisi i anketira članstvo za organizaciju i realizaciju štrajka upozorenja, a ako bude potrebe i ne postigne se dogovor o povećanju osnovice i generalnog štrajka.

To će značiti da će sve institucije stati sa radom i da će Kanton Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo biti paralizovani, što će izazvati opšti haos.