VLADA FBIH VIŠE OD 20 GODINA NE MOŽE RIJEŠITI PROBLEM TRAJNOG SMJEŠTAJA

Vlada Federacije BiH prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju Radne grupe za rješavanje trajnog smještaja federalnih organa i tijela sa sjedištem u Sarajevu o izmijenjenim okolnostima u odabiru lokacije za trajni smještaj. Prema najnovijoj inicijativi, nova zgrada Federalne vlade bila bi izgrađena u dijelu parka Hastahana, u sarajevskoj općini Centar.

Kako je, međutim, posrijedi još jedna od brojnih inicijativa za rješavanje višegodišnjeg “podstanarskog” problema Vlade FBiH, za sada nije poznato koliko bi taj projekt koštao, niti u kojem bi se vremenskom periodu realizirao, jer su predstavnici Vlade tek započeli pregovore o eventualnoj kupovini zemljišta od Općine Centar.

Podsjetimo da su samo u posljednjoj godini kao potencijalne lokacije za smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu spominjane zgrade Energoinvesta, Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Studentskog doma, koje trenutno koristi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

No, budući da trajni smještaj nije pronađen, Vlada će do daljnjeg za zakupninu prostorija koje u Sarajevu koriste federalna ministarstva, službe i uprave godišnje plaćati blizu tri miliona KM.

KO SE SJEĆA IZETBEGOVIĆEVE INICIJATIVE

Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović najavio je u novembru 2015. pokretanje inicijative da se sjedište Federalne vlade i svih ministarstava preseli u Mostar.

Nakon sastanka sa stranačkim kolegama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Izetbegović je tada izjavio kako bi preseljenje Vlade Federacije BiH doprinijelo otvaranju nekoliko stotina radnih mjesta u Mostaru, ali i riješilo pitanje trajnog smještaja federalnih ministarstava koja se godinama nalaze na različitim adresama i u Sarajevu i u Mostaru.

U to je vrijeme i Gradska uprava Mostara ponudila Vladi FBiH na prodaju zgradu bivšeg Općinskog suda (površine blizu 2.500 metara) i to po vrlo povoljnim cijenama.

Nekoliko mjeseci kasnije ipak je odlučeno da se za smještaj federalnih ministara u Mostaru kupi zgrada Privredne banke u likvidaciji, po cijeni od blizu šest miliona KM.

Iako je za kupovinu zgrade uplaćena kapara od 580.000 KM, zbog spora u vezi s uknjižbom imovine, koji se vodi na mostarskom sudu, Vlada Federacije BiH još nije postala vlasnik zgrade Staklene banke. Dodajmo tome da će, ukoliko sudski spor bude riješen negativno po Privrednu banku, novac od kapare federalnoj Vladi biti vraćen.

FEDERALNA VLADA U ZGRADI FEDERALNOG ZASTUPNIKA

U zgradi Vlade FBiH u Mostaru trenutno se nalaze ured federalnog premijera (koji stalno sjedi u Sarajevu), Ministarstvo trgovine te nekoliko federalnih agencija i institucija.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije smješteno je u zgradi čiji su vlasnici firma “Grandex” i mostarski advokat Faruk Ćupina koji je zastupnik Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu Parlamenta BiH?!

Prema ranije objavljenim podacima federalnog Ureda za reviziju, godišnja kirija za prostorije koje u Mostaru iznajmljuje Ministarstvo energije, rudarstva i industrije iznosila je gotovo 180.000 KM.

U mostarskom Hotelu Ero, koji će kupiti Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, je sjedište Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH te Porezne uprave FBiH, za što je Zavodu za penziono i invalidsko osiguranje FBiH, kao vlasniku objekta, godišnje plaćano više od 400.000 KM.

Doda li se tome više od 100.000 KM kirije koju federalno Ministarstvo prometa i komunikacija plaća za najam zgrade Medžlisa Islamske zajednice u Mostaru, godišnje se za smještaj federalnih institucija u Mostaru plaća više od 700.000 KM.(KLIX)