SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA KS: NEPRIMJERENE NAJAVE PREMIJERA FBiH FADILA NOVALIĆA O SMANJENJU PLATA, VLADA KS TREBA DATI PODRŠKU SVIMA KOJI RADE U OVIM TEŠKIM TRENUCIMA

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo ocjenjuje neprimjerenom najavu premijera Federacije BiH Fadila Novalića o smanjenju plaća državnim službenicima za deset posto, te najave ministra finansija Kantona Sarajevo Jasmina Halebića o usvajanju zakona o uštedama u Kantonu Sarajevu u kojem se spominje redukcija plata.

„Smatramo ove najave kontraproduktivnim u situaciji tokom krize oko koronavirusa. O potrebama pomoći privredi treba pričati, ali zato treba angažovati eksperte i ekonomiste,a ne nikako donositi jeftine političke odluke u vidi smanjenja plata. Možda bi se moglo razmišljati o ukidanju finansiranja političkih partija iz budžeta, smanjenju troškova reprezentacije, rada u brojnim nepotrebnim komisijama, upravnim i nadzornim odborima, smanjenju troškova službenih putovanja….“, poručuju iz Sindikata.

Dodaju da svako smanjenje javne potrošnje neće puno pomoći i da će doći do smanjenja penzija i drugih socijalnih fondova, već da se treba okrenuti dugoročnim mjerama, a sada sve snage usmjeriti na borbu protiv koronavirusa kako bi imali što manje oboljelih, a samim tim i manje troškove.

Sindikat u ovim teškim trenucima traži od građana da razumiju ovakav stav, te da su državni službenici i namještenici uvijek bili u službi naroda i tako će biti i dalje, te da su spremni dijeliti posljedice krize na odgovoran način.

„Dodajemo da su u našem članstvu vatrogasci, inspektori, radnici pravosudnih institucija, uposlenici zavoda za planiranje i izgradnju koji vrijedno i odgovorno obavljaju sve radne zadatke. Prostor za pravljenje ušteda postoji i time se treba ozbiljno pozabaviti, ali ne umanjivati plate onima koji rade, već korisnicima budžeta koji to ničim nisu opravdali“, ističu u Sindikatu.

Dodaju da će se svim sredstvima boriti protiv eventualno jednostrano donosenih odluka Vlade Kantona Sarajevo, te upućuju poziv Vladi KS da se što prije ogradi od ovakvih najava i pošalje poruku podrške i solidarnosti kako državnim službenicima i namještenicima tako i svim radnicima u našem kantonu.