PATRIA: Nastavljeni pregovori o osnovici za obračun plaće za 2019. godinu

SARAJEVO, (Patria) – U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održan nastavak pregovora o osnovici za obračun plaće za 2019. godinu, a ispred Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika prisustvovali su predsjednik Sindikata Elvis Zornić i potpredsjednica Sindikata Jasmina Lukovac.

U uvodnim napomenama premijer KS Adem Zolj je ponovio stav Vlade KS da je za povećanje osnovice svim budžetskim korisnicima i za 2019. godinu.

Premijer Zolj je ujedno informisao prisutne da se nada da će do kraja godine biti održana Skupština KS na kojoj će se izvršiti izmjene Zakona o budžetu KS i tako omogućiti povećanje osnovice za period septembar-decembar i ispoštovati potpisani sporazumi i da je od strane Vlade KS sve izvršeno.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić informisao je prisutne o stanju u budžetu, njegovom povećanju te da se povećanja osnovice dešavaju paralelno i prate rast sa povećanjem ekonomije Kantona I da smo kao kanton sustigli i prestigli neke opštine.

Ministar Halebić je istakao da u ovom momentu za održivost trenda rasta osnovice Vlada smatra da je 310 KM osnovica koja treba biti svima prihvatljiva i za 2019. godinu.

Dodao je da će ovo planirano povećanje iznositi 21.000.000 KM za plaće za sve budžetske korisnike, te izvjestio da Vlada do kraja tekuće godine mora ispoštovati vansudske nagodbe koje je potpisala sa radnicima koji su dobili pravosnažne sudske presude iz radnog odnosa i da i tu također pored zakonske obaveze od 0,3 posto planiranih sredstava žele povećati ukupan iznos kojim će se pokušati isplatiti što više tužbi.

Predstavnici našeg Sindikata su u okviru konstruktivne diskusije iznijeli konkretan stav našeg Sindikata da smatramo da u skladu sa Zakonom o radu plata državnim službenicima i namještenicima ne smije biti manja od kolega sa federalnog nivoa i istakli da će zadovoljavajuća biti u iznosu od 315 KM.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić upoznao je predstavnike Vlade KS da za razliku od ostalih učesnika u ovim pregovorima jedino državni službenici i namještenici ne mogu mijenjati svoje koeficijente kolektivnim ugovorom jer su isti ugrađeni u Zakon o plaćama u organima vlasti KS, što je protivno Zakonu o radu FBIH i da će uskoro zatražiti od Vlade KS da se i ovaj problem pokuša riješiti jer je velika razlika između koeficijenata pogotovo onih 2,7.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić i potpredsjednica Sindikata Jasmina Lukovac pohvalili su napore ove Vlade koja istinski pokazuje volju da se zateknuta stanja promjene, te da će se sa ove strane Sindikat kao reprezentativni za sve državne službenike i namještenike u organima vlasti KS potruditi da se dobar kontinuitet socijalnog dijaloga nastavi i sa novom Vladom.

Kada su u pitanju tužbe postavili su konkretno pitanje ministru finansija KS Jasminu Halebiću koliki će to biti iznosi i da li će u isplatama biti zastupljeni i oni radnici koji nisu potpisali nagodbu, jer to do sada nije bio slučaj, te su upozorili premijera i prisutne ministre da je do sada bilo velikih propusta i kršenja zakona kada je u pitanju ova problematika.

Predstavnici našeg Sindikata na kraju su istakli da Vlada mora biti svjesna da do sada nikada nije bila dogovorena osnovica i da je ovo jedinstvena prilika da se po prvi put ista dogovori i to sa svim sindikatima iz KS, jer je dosadašnja praksa jednostranog donošenja visine osnovice od strane Vlade KS proizvela samo tužbe i teret na budžet KS.https://www.nap.ba/new/vijest.php?id=49455